Två ytterligheter

I gårkväll (Söndags) såg jag två serier. Dels Morden i Midsommer som började kl 8, det var nämligen ett avsnitt jag inte sett!? Sen ville jag ju spana in Rebus som bygger på Ian Rankins böcker om den skotska kommissarien Rebus. Jag har inte läst någon av Ian Rankins böcker så jag var väldigt nyfiken! Det började kl 9 men jag tänkte att det kanske går att flippa mellan dem lite.

Två mer skilda kriminalserier får man leta efter. I Morden i Midsommer dör folk som flugor i pusseldeckarmiljö på den engelska landsbygden och vi har en snäll kommissarie med en smårolig assistent. Sen snurrar vi runt 180 grader och beger oss till en skiten förort där man får ont i magen av att se hur man behandlar invandrare som det här fallet handlade om. Rebus är en tuff polis med en assistent som får slita djur. Här finns inga tanter som mördar med en kniv för att nästa sekund le och dricka te. Här är det rått, skitigt och väldigt realistiskt…

Till min skam får jag erkänna att flippandet inte fungerade så jättebra och jag slumrade nog in en liten stund för helt plötsligt hade jag missat vem mördaren var i Morden i Midsommer. Jag flippade raskt över till Rebus och hamnade mitt i upplösningen…. Min tupplur hade dock inget med att Rebus eller Morden i Midsommer var dåliga, jag gillar båda serierna. Men jag kan inte avgöra vad jag föredrar. Den råa realistiska stilen eller den smått overkliga pusseldeckaren?  Överklass eller underklass? Realism eller inte?

Något mittemellan kanske? Fast jag har å andra sidan klagat lite över serier och böcker där det blir för mycket medelklass så att familjelivet tar över… Kanske är det därför jag, som så många andra, gillar Millenniumtrilogin. Där finns det lite av allt. Överklass, underklass, medelklass,  realism och orealism, verkliga och halvoverkliga karaktärer, lite action och lite humor men inga barn!

Vad tycker ni?

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.