Johannes Källströms Offerrit – mer skräck än deckare

Jag stötte på Masolit förlag för ett tag sen och fick några recensionsexemplar, bland annat Johannes Källströms Offerrit. Jag visste att det skulle vara lite skräck i boken men var inte beredd på hur mycket. Jag läser sällan skräckromaner, på sin höjd handlar det om några Stephen King romaner, det är allt. Därför är jag kanske inte den rätta personen att recensera den här boken. Joachim hade varit mer lämplig. Men jag gör ett försök!

Handling
En liten bruksort håller på att gå under. Ortens stora arbetsplats ska stängas. Svea som är ortens ”Starke kvinna” samlar ihop sin lilla kärntrupp där någon slänger ut ett förslag om att höra med den världsberömde designern, sen länge bosatt i USA men uppvuxen på orten, om han kan hjälpa dem på något sätt. Förvånansvärt nog svarar han ja och en representat för honom dyker nästan genast upp. Därefter blir inget sig likt…

Sveas sekreterare försvinner mystiskt, och det dyker upp en mycket suspekt amerikansk före detta polis. När allt blir för mycket för den lokale polisen skickas den åldersstigna kriminalkommissarien Owe Tycho dit som snart inser att det här blir en kamp på liv och död….

Intryck
Som sagt så är jag ingen expert på skräckromaner. Det kändes lite knackigt i början men sen blev det helt klart bättre. Karaktärerna var något av stereotyper men jag har träffat alla dessa människotyper som man föreställer sig skulle bete sig precis på det här sättet. Däremot vet jag inte om det är någon smickrande bild av en bruksort eller dess invånare. Jag gillade författarens intro och skulle gärna se en utveckling av det.

Betyg
Det var ingen Stephen King (det är kanske lite mycket begärt)  men jag gillade Owe Tycho och det var spännande om än lite för makabert för min del.

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.