Johannes Källströms Offerrit – mer skräck än deckare

Jag stötte på Masolit förlag för ett tag sen och fick några recensionsexemplar, bland annat Johannes Källströms Offerrit. Jag visste att det skulle vara lite skräck i boken men var inte beredd på hur mycket. Jag läser sällan skräckromaner, på sin höjd handlar det om några Stephen King romaner, det är allt. Därför är jag kanske inte den rätta personen att recensera den här boken. Joachim hade varit mer lämplig. Men jag gör ett försök!

Handling
En liten bruksort håller på att gå under. Ortens stora arbetsplats ska stängas. Svea som är ortens “Starke kvinna” samlar ihop sin lilla kärntrupp där någon slänger ut ett förslag om att höra med den världsberömde designern, sen länge bosatt i USA men uppvuxen på orten, om han kan hjälpa dem på något sätt. Förvånansvärt nog svarar han ja och en representat för honom dyker nästan genast upp. Därefter blir inget sig likt…

Sveas sekreterare försvinner mystiskt, och det dyker upp en mycket suspekt amerikansk före detta polis. När allt blir för mycket för den lokale polisen skickas den åldersstigna kriminalkommissarien Owe Tycho dit som snart inser att det här blir en kamp på liv och död….

Intryck
Som sagt så är jag ingen expert på skräckromaner. Det kändes lite knackigt i början men sen blev det helt klart bättre. Karaktärerna var något av stereotyper men jag har träffat alla dessa människotyper som man föreställer sig skulle bete sig precis på det här sättet. Däremot vet jag inte om det är någon smickrande bild av en bruksort eller dess invånare. Jag gillade författarens intro och skulle gärna se en utveckling av det.

Betyg
Det var ingen Stephen King (det är kanske lite mycket begärt)  men jag gillade Owe Tycho och det var spännande om än lite för makabert för min del.

2 Kommentarer

 1. Jag tyckte att jag kände igen namnet… Jag har läst en annan bok av honom, Mörkersikt 🙂

  Anmäl!

  16 november 2010 22:32

 2. Läst första novellen i Mörkersikt, sedan gav jag upp. Inte för mig helt enkelt.

  Anmäl!

  19 november 2010 11:14

  Beatrice