Turkisk deckarserie

Jag har upptäckt Barbara Nadels deckarserie om den turkiska polisinspektören Cetin Ikmen, visserligen väldigt sent, men bättre sent än aldrig.

Barbara Nadel är brittisk och jag är lite trött på att vi får upptäcka exotiska länder genom västeuropeiska ögon. Jag hade tyckt det varit roligare om det var en turkisk författare. Men… Nadel gör ett bra jobb och jag blev förtjust i Ikmen på en gång men det var helt fel bok att börja med (den 12:e i serien). Jag skulle givetvis ha börjat med den första romanen (Belsassars dotter). Dessutom så spenderar Ikmen en stor del av boken i London så man får inte läsa så mycket om Turkiet som jag hade önskat.

Den turkiska polisen gör en räd mot en fabrik som tillverkar falska märkesvaror när en självmordsbombare spränger sig själv och fabriken i luften. Spår leder till London och Ikmen reser dit iklädd rollen som illegal invandrare som desperat söker arbete för att nästla sig in i verksamheten.

Boken var mycket spännande och realistisk och visar hur livet kan se ut för de miljontals människor som tar sig till västeuropa för att kunna försörja sin familj.  Ibland kan samhällsaktuella problem som detta, kvinnomisshandel, eller liknande ta över romanen på bekostnad av intrigen men så var inte fallet i den här boken, tack och lov!

Jag kan definitivt tänka mig att läsa fler böcker om inspektör Ikmen och det färgstarka Turkiet men då börjar jag från början. Jag läste boken på engelska men serien finns på svenska utgiven av Midas förlag.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.