Tretton timmar…

… är titeln på Sydafrikanska Deon Meyers senaste kriminalroman.

Favorit hos Svenska Deckarakademin

Två av hans tidigare böcker – Död i gryningen – och Devil´s Peak – nominerades av Svenska deckarakademin till årets bästa översatta kriminalroman (2009 och 2010) Devil´s Peak fick priset förra året.  Nyligen avslöjades det att även den här boken är nominerad till årets bästa översatta kriminalroman 2011.

Uppföljare till Devil´s Peak.

Tretton timmar är en fristående uppföljning till Devil´s Peak och vi får återigen följa polisen Bennie Griessel som utreder mord. Griessel är som så många andra manliga poliser i genren alkoholiserad och separerad från sin fru. Skillnaden är att han psykologiskt sett är bättre skildrad än t.ex. Beck och Wallander, dessutom så är han en nykter alkoholist i den här boken.

Högt tempo och andan i halsen

Boken är uppbyggd på tretton timmar (därav namnet) under dessa timmar försöker Griessel reda klarhet i två mord plus att de försöker hitta en kvinna är på flykt,  jagad av okända fiender, någonstans i Kapstaden. Det är högt tempo och spännande. Jag var tvungen att sträckläsa boken. Det som gör boken så bra är att det, trots det höga tempot, finns ett djup i den samtidigt som man får en inblick i det sydafrikanska samhället och dess miljöer. Det är skickligt gjort.

Meyer borde ligga på allas ”Att läsa-lista”

Jag har inte läst Devil´s Peak, vilket är synd, man borde läsa böckerna i rätt ordning. Jag hade istället läst Död i gryningen med en annan huvudkaraktär som jag tycker är bra men som är lite annorlunda (lite ”svår”). Vi hade en bokcirkel med den boken för något år sedan och åsikterna var varierande.. Joachim skrev så här om Död i gryningen i en recension:  ”Det är alldeles för mycket omotiverad sex.”

:
Ska ni läsa Deon Meyer, vilket jag tycker, ska ni nog börja med Devil´s Peak och sedan läsa den här. Gillar ni båda så kanske ni kan våga er ge er på Död i gryningen också.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.