The Minority Report – Novellen

Jag upptäckte att det fanns flera noveller som hade samma namn, den här recensionen rör dock novellen skriven av Phillip K. Dick (detta är förövrigt historien som låg till grund för filmen Minority Report (2002) med Tom Cruise i huvudrollen).

.

Handlingen

Helt otroligt hur mycket handling man kan klämma in på 70 sidor om man bara har talang för det. Denna novell lyckas leverera en fullständig historia, samtidigt som den innehåller ett flertal tvister, inte illa!

Anderton är ledaren för polisens avdelning för förbrott, alltså brott som ännu inte begåtts, men som har blivit förutspådda av tre mutanter (jag har svårt att hålla mig för skratt när jag skriver detta, men handlingen är inte så töntigt som den låter)

Tack vare mutanterna förekommer det knappast några mord längre, då dessa kan stoppas innan de sker. En dag förutspår dock mutanterna att Anderton själv kommer att mörda en man som Anderton inte ens har hört talas om. Anderton misstänker genast att han är utsatt för en komplott, men kommer han hinna bevisa det innan han själv döms för ett mord som han blivit förutspådd att begå…

.

Talang

Phillip K. Dick har verkligen talang för att skriva noveller, men en del av mig kan ändå inte låta bli att önska att detta vore ett längre verk. Kan inte förklara varför, kanske beror det på att den tog slut så snabbt? Vad vet jag. Klart läsvärd är den i alla fall. Historien avviker förresten en hel del från filmatiseringen från 2002, men grunden är densamma.

.

PS

Om detta skulle bli verklighet ligger alla deckarförfattare pyrt till 😉

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.