Sydafrikansk hårdkokt deckare

Jag har precis läst ut Deon Meyers bok ”Död i Gryningen” Deon Meyer är en sydafrikansk deckarförfattare. Stilen är thriller/modern hårkokt deckare.

Zapotek van Heerden är en f.d. polis som dekat ned sig och numera försörjer sig som privatdetektiv. Det är uppenbart att något har hänt i hans förflutna som har gjort honom till en alkoholist och mycket cynisk man. Exakt vad som har hänt får vi dock inte reda på förrän i slutet.

Boken har två berättelser, dels ett fall Zapotek blir anlitad till att lösa, och dels mysteriet Zapotek van Herdeen. Halva boken berättar Zapotek om sig själv från början till det ”hemska inträffade” och halva boken får vi följa hans fall.

En antikvitetshandlare blir torterad och mördad och hans kassaskåp länsat. Problemet är att det där låg ett testamente som nu är försvunnet. Fallet är mycket spännande och obehagligt och man vill hela tiden veta mer fast man avbryts av Zapoteks egna berättelse. Det skulle ha kunnat vara ett problem, jag har läst många deckare där minnen och spår av huvudpersonens förflutna enbart har stoppat upp handlingen, men inte här. Det är lika spännande med båda berättelserna vilket gör att man hela tiden vill läsa vidare utan att bli frustrerad av att bli avbruten av den andra berättelsen. Det är som om man får lite av en vanlig roman som bonus till denna annars hårdkokta deckare.

Jag har alltid efterlyst fler deckarförfattare som inte är från Europa eller USA och det här blir något mittemellan. Visst, det är Sydafrika och till viss del är det väldigt annorlunda än Europa men Deon Meyer är en vit sydafrikan och har som så många andra sydafrikaner rötter i Europa. De vita umgås främst med vita och svarta med svarta. Så även Zapotek. Det här är verklighetens Sydafrika men bara en del av den. Jag vet inte om jag hade orkat med det uppenbara alternativet, som är rasmotsättningar men jag hade velat se en annan bild också. En svart poliskommissarie?

Nåja det är inte Deon Meyers fel, han gör ett fantastiskt jobb och jag ska definitivt läsa hans andra bok ”Jägarens hjärta” Jag får hoppas på fler afrikanska deckarförfattare, då gärna en svart. Jag kan nämligen inte låta bli att tycka att det är typiskt att de två mest kända deckarförfattare, i alla fall i Sverige, som skriver om Afrika (Förutom Deon Meyer tänker jag på Alexander McCall Smith, som inte ens är afrikan utan engelsman) är vita.

Tummer upp för ”Död i gryningen”. Det tyckte även Svenska deckarakademin som nominerade boken till bästa översatta utländska deckare 2009

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.