Svensk pusseldeckare i 50-talsmiljö

9789100168735Traditionella pusseldeckare blir allt ovanliga i hybrid-deckarens era men plötsligt så dyker det upp en! Författare är journalisten Marie Bengts som kommer från Småland men nu bor i Stockholm. En sax i hjärtat är hennes debutroman. Året är 1957 och vi befinner oss i en by någonstans i Småland.

 

Vad är egentligen en pusseldeckare? Är det här en pusseldeckare?

1. Tillräckligt med fakta och ledtrådar ska presenteras för läsaren så att läsaren har en möjlighet att lösa fallet själv. – Check!
Boken myllrar av misstänkta personer och alla har verkar ha ett motiv för mordet.

2. Falska ledtrådar ska planteras ut (så kallade Red Herrings). Check!
Blev lurad av en…

3. En pusseldeckare är uppdelad i två händelsesekvenser – A och B.
A behandlar skeendet till och med brottet. B behandlar det som sker efter att brottet har skett. Romanen startar alltid med en presentation av detektiven som sedan blir presenterad ett fall (B). Resten av händelsesekvens B går ut på att detektiven/läsaren ska lista ut vad som hände under händelsesekvens A. Det vill säga det som ledde fram till brottet. – Check!

5. Mordgåtan är i centrum vanligtvis på bekostnad av karaktärerna och motiv. – Delvis
I den här boken tycker jag nog att karaktärerna får lite mer utrymme än i traditionella pusseldeckare.

6.  Detektiven löser brottet med hjälp av logik och använder hjärnan före knytnävarna. – Check!

 

Hannah Lönn
Vår huvudrollsinnehavare är den färgstarka klädskaparen (om än kämpande sådan) Hannah Lönn från Stockholm som återvänder till landet för att hjälpa sin faster Lilly som skadat foten. Hannah gör storstilad entré i sin lilla bil och kör nästan ner en bybo på cykel. Hannah är smart, självständig, feminist, singel och drivande.  Till sin hjälp (fast ibland stjälper hon) har hon sin faster och så klart polisen och hans medhjälpare.

Efter att Hannah och fastern hittat mordoffret på köksgolvet i sitt hem med en sax i hjärtat tvingar Hannah sig in i utredningen när hon förstår att ingen i byn talar sanning och att alla är överens om att ”det minsann inte kan vara någon i byn som är mördare! Det måste vara någon utomstående” Detta trots att offret Asta lade sig i allt och alla i byn vare sig de ville eller och visste hemligheter om de flesta. Många av byborna till och med hatade henne….

 

Personer/misstänkta

  • Familjen i handelsboden Man (skrytpelle), fru (skvallertant nr 1) och dotter (Naiv tjej som blir Hannahs förtrogna)
  • Konditor-fröken som inte verkar ha alla hästar hemma
  • Alkoholiserad man, uppoffrande och hårt arbetande fru, mannens snyltgästande bror och en inneboende luffare i smedjan
  • Ida på backen – en gammal ”trollpacka” som fixar allt från salvor till hembränt
  • Aggresiv bonde + fru och son (sonen är snyggast i byn)
  • Bonde + fru och dotter (byns förförerska)
  • Rik kvinna med man borta (byns ”fina” dam som är sval som ”Grace Kelly”)

 

Författaren verkar ha stenkoll på genren och ger ett flertal vinkningar till Agatha Christie, Dorothy L. Sayers m.fl. Det är en skickligt ihopsatt pusseldeckare med många intressanta karaktärer. Personligen saknar jag lite glamour och måste erkänna att jag är lite förtjust i herrgårdsmiljöer eller andra lyxiga miljöer och känner mig mindre bekväm med bondgårdar och detaljerade beskrivningar av ko-lukt, stekt fläsk och svettiga karlar. Men det är oerhört svenskt och stor nostalgistämpel på det hela för den som älskar 50-talet. Det som jag blev mest förtjust i är att författaren har lagt ett lager av feminism över det hela (kan passera obemärkt för den som vill/inte förstår) som gör att man får lite perspektiv på saker och ting. Jag är i alla fall tacksam över att jag växte upp på 80-90-talet och inte 50-talet där kvinnor kämpade hårt för både det ena och andra. Rätten att välja bort barn, rätten att behålla ett barn, traditionella könsroller som gjorde att kvinnor slet ihjäl sig, självständighet, att välja om man vill gifta sig och med vem o.s.v. Tummen upp för mig! Jag läser gärna fler böcker om Hannah Lönn men då gärna i storstads-miljö!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.