Starka kvinnor under mellankrigstiden

De senaste två åren har jag hittat tre olika deckarkaraktärer som jag gillar starkt. Masie Dobbs, Josephine Tey och Phryne Fisher. Gemensamt för dem alla är att de är starka, självständiga kvinnor under mellankrigstiden.

 

Masie Dobbs

Jag har precis läst klart Jaqueline Winspears 10:e bok ”Leaving everything most loved behind” om privatdektektiven Masie Dobbs. Storyn handlade om mordet på en indisk kvinna. Sorgligt nog drog det ihop sig till ett oundvikligt avsked på slutet men jag hoppas verkligen att vi får läsa mer om Masie Dobbs. Ett avgörande val lämnades obesvarat och det gillar jag inte!!


Författare:
Jaqueline Winspear 
Plats:
London
Ålder: 30-årsåldern
Tidsperiod: Böckerna utspelar sig mellan 1929-1933
Nationalitet: Engelsman
Social status: Föddes fattig men omständigheter gav henne en uppväxt som gjorde henne till en fin kvinna med stor förmögenhet
Yrke: Privatdetektiv och psykolog
Mordgåtorna: Halvrealistiska mordfall där orsakerna ofta är förståeliga även om de inte ursäktar morden.
Kärleksfronten:  Förlorade sin stora kärlek under 1:a världskriget och vågar inte släppa in kärleken till 100 % utan håller sin älskare (som hon delvis lever i synd med) på halster.
1:a världskriget: Ständigt närvarande. Dobbs är starkt präglad av kriget då hon jobbade som sjuksköterska i armén.
2:a världskriget: Hotet om ett kommande krig finns bakom varje sida
Bikaraktärer: Två nära medarbetare, en far, en bästis och en man hon tycker om.
Kvalité: Mycket hög. Det finns något filosofiskt i Jaqueline Winspears sätt att skriva. Serien har vunnit ett flertal internationellt kända priser. Bl.a. Agatha Award.
Antal böcker i serien: 10 st (hoppas på fler) Borde filmatiseras!

 

Josephine Tey

Josephine Tey är spännande eftersom hon bygger på en verklig person. Elisabeth Mackintosh (1896-1952) var en författare från Skottland som skrev både pusseldeckare, romaner och pjäser under pseudonymen Jospehine Tey. I bokserien av Nicola Upson får vi följa Jospehine Tey när hon skriver sina deckare.

 

Författare: Nicola Upson
Plats: Varierar men i Storbrittanien
Ålder: övre 30-årsåldern
Tidsperiod: Böckerna utspelar sig mellan 1934-19336
Nationalitet: Engelsman (Skottsk)
Social status: Övre medelklass
Yrke: Författare, tidigare gymnastiklärare
Mordgåtorna: Snyggt sammansatta och ofta baserade på händelser i det förflutna.
Kärleksfronten: Förlorade sin stora fästman under 1:a världskriget. Har ett komplicerat och (än så länge) icke-förhållande med sin fästmans bästa vän. Archie Penrose som också är poliskommissarie.   
1:a världskriget: Ständigt närvarande. Tey är starkt präglad av kriget.
2:a världskriget: Man anar hotet om ett kommande krig. 
Bikaraktärer: Två nära vänner, en far, och Archie Penrose
Kvalité: Hög. Serien flirtar med kulturintresserade och har inte en lika allvarlig ton som Winspears böcker. 
Antal böcker i serien: 4 st (hoppas på fler) Borde filmatiseras!

 

Phryne Fisher

Hittills har jag bara sett TV-serien ”Miss Fishers Murder Mysteries”. Säsong 1 gick i Sverige nyligen och en säsong 2 har blivit filmad. Den baseras på en bokserie av den australiensiska författaren Kerry Greenwood.  Den här serien skiljer sig lite mer från de andra i och med att den utspelar sig i Australien på 20-talet. Phryne Fisher är också mer glamourös än Tey och Dobbs.

 

Författare: Kerry Greenwood
Plats: Melbourne, Australien men Phryne har bott i Europa en längre tid.
Ålder: 30-årsåldern
Tidsperiod: Böckerna utspelar sig i slutet av 1920-talet
Nationalitet: Australiensisk
Social status: Övre medelklass men var en period fattig i Europa
Yrke: Privatdetektiv. Arbetade med diverse saker i Europa.
Mordgåtorna: Ganska klassiska mordgåtor.
Kärleksfronten: Man anar en stor kärlek i det förflutna som ev? dog under 1:a världskriget. Är en frigjord kvinna med flera älskare men man anar att poliskommissarien kommer bli mer än bara en ”kollega”.
1:a världskriget: Kriget har påverkat henne starkt. Hur mycket och på vilket sätt avslöjas mer och mer under seriens gång. Det som präglat henne mest är dock hennes tvillingsysters död. Systern blev mördad när de var små.
2:a världskriget: Inte närvarande alls. Kan bero på att det är en bit kvar tills dess.
Bikaraktärer: 4 anställda som också är hennes goda vänner, en fosterdotter, en faster plus poliskommissarien och hans assistent.
Kvalité: Snygg och välgjord TV-serie. Hur böckerna är vet jag inte än.
Antal säsonger/böcker i serien: 2 säsonger av TV-serien som baseras på 20 böcker i bokserien som Kerry Greenwood har skrivit.

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.