Skuggsida av Belinda Bauer

Belinda Bauer är nog den största överraskningen när det gäller nya författare på senare år. Jag har läst både Mörk Jord (som jag recenserade här) och nu även Skuggsida. Jag var lyrisk över Mörk Jord och jag kan säga på en gång att Mörk Jord tillhör nog en av de bättre böcker jag läst. Den är så spännande utan att egentligen vara spektakulärt blodig eller aktionspäckad. Den är liksom mer krypande och det är inte helt enkelt att klura ut intrigen vilket jag verkligen uppskattar.

Handlingen

Skuggsida utspelar sig i den lilla byn Shipcott i England (precis som Mörk Jord). Byns enda polis Jonas Holly är den som håller byn säker trots att han är en mycket mild person. När en äldre invalidiserad kvinna blir kvävd till döds i sin säng så blir han chockad. Hur kan detta gått till? I en by som är så sammanhållen som Shipcott?

Strax anländer den arrogante kriminalinspektören Marvel och tar ifrån Jonas fallet. Men Jonas kan inte släppa det och börjar nysta i det själv. Då börjar Jonas få små lappar: lappar som anklagar honom, att han inte beskyddar byn bra nog. Sen så dör ytterligare en äldre person och polisen förstår att de har att göra med en galning.

Jonas får göra sitt bästa för att visa att han är kompetent nog att hjälpa till i mordutredningarna samtidigt som han har trubbel hemma: hans unga fru lider av MS som gjort henne mer och mer funktionshindrad. Bara några dagar innan det första mordet så försöker hon ta livet av sig med en överdos tabletter.

Lite fler tankar

Jag älskar verkligen enkelheten i Belinda Bauers böcker. Som jag sa i början så är hennes böcker inte spektakulära med makabra mord som platsar i en värsta mardrömmar. Men det finns ett sorts underliggande obehag där hela tiden och det är svårt att förutse vad som ska hända. Det finns liksom inte något som pekar i någon riktning men det känns inte heller som det är helt snurrigt. Jag vet inte hur jag ska förklara det på ett bra sätt. Oavsett vad så ser jag fram emot fler böcker av Belinda Bauer för hon kommer nog att hamna i min top 10 lista över deckarförfattare.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.