Sanningen om fallet Harry Quebert

Ung begåvad författare

Den här boken har blivit en succé runt om i världen. När jag hade läst boken och kommit till sista sidan fick jag syn på en bild av författaren Joël Dicker på insidan av omslaget. En ung schweizisk man född 1985! och har lyckats få till en bok som känns långt över hans ålder. Livet är orättvist!

Marcus Goldman

är bokens berättarröst. Marcus är en ung författare vars debutbok blev en braksuccé. Problemet är bara att han nu måste skriva bok nummer två och han har fått skrivkramp. Till en början är förläggarna snälla och låter honom hållas men tumskruvarna dras åt allt hårdare när månad efter månad går. Till slut söker han hjälp hos sin mentor Harry Quebert som bor i en småstad på västkusten. Harry är en av USAs mest välkända författare hyllad och prisad för boken Roten till det onda, en kärlekshistoria om omöjlig kärlek.

Mordgåta

När Harry grips misstänkt för mordet på en ung flicka som försvann på 1970-talet hamnar hela landet i chock. Den 15-åriga Nola hittas mördad i Harrys trädgård med ett maskinskrivet exemplar av Roten till det onda. Det ser mörkt ut för Harry men Marcus är övertygad om att hans vän är oskyldig och börjar gräva i det förflutna. Det är en liten ort och många av de som var med när flickan försvann finns fortfarande kvar på plats. Hemligheter grävs upp, och gamla sanningar måste omprövas.

Snillrikt, skickligt och spännande

Boken är verkligen skickligt sammansatt. Den är spännande och har en speciell stämning som passar perfekt till boken. Tekniskt sätt så är boken full av olika tidslinjer, och komplicerade trådar/relationer och tar tag i en rad intressanta ämnen som till exempel  gränsen mellan sanning och fiktion. Hur ska en författare kunna följa upp en enorm succébok utan att få prestationsångest? och småstadsidyllens fina fasad med ett krackelerande inre. Jag kan bara instämma med övriga världen som tycker att det här är en bra bok väl värd att läsa.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.