Robert Kviby – De korrupta

Svensk konspirationsthriller

Robert Kviby har fått en hel del uppmärksamhet för sin bok De korrupta. Mycket tack vara modern och smart marknadsföring. Det finns till exempel ett Soundtrack till boken. Jag såg honom på TV4 morgon och blev lite nyfiken.

Grundhandling

De korrupta utspelar sig i slutet på 1980-talet, efter Palme-morden, en tid när Sverige ”vaknade” upp ur sin oskuld som författaren beskriver det.  Annie är en journalist som arbetare på en story om försvunna prostituerade. Ledtrådarna tar henne till en exklusiv herrklubb med högt uppsatta män inom politiken och affärslivet… sen en dag försvinner hon…. och hennes man Max, en drömmare som behöver ta sig i kragen och växa upp, gör allt i sin makt för att hitta henne.

Historiska kopplingar

Det börjar bli lite tjatigt, även om det i det här fallet är skickligt utfört,  men som i så många andra moderna kriminalromaner så påverkar händelser från det förflutna händelserna i nutid. Annies bakgrund vävs ihop med de prostituerades.

Influenser från Stieg Larsson och Jens Lapidus

I likhet med Stieg Larssons böcker så är den här boken starkt kritisk till mäns utnyttjande av kvinnor. Boken har även lite Stockholm-noir  á la Jens Lapidus över sig, vi får t.ex. följa en jugoslavisk maffiafamilj.

Hyfsat spännande men kunde varit mer nyskapande

…så skulle jag vilja sammanfatta den här boken. Det är en ganska spännande bok med ett fint språk, och intressanta karaktärer men att ett gäng högt uppsatta män utnyttjar kvinnor känns faktiskt inte så värst nyskapande eller förvånande som författaren vill få oss att tro. Har både läst och sett ett antal sådana böcker/filmer och  att något liknande har skett/sker i verkligheten tar jag för högst troligt. Med det sagt så är det en bra debut och jag kommer definitivt hålla koll på vad Kviby hittar på i framtiden.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.