Orten av Joakim Zander

ortenUppföljare

Orten är en fristående uppföljning av Simmaren som Joakim Zander debuterade med för två år sedan.

Karaktärerna

Zander fortsätter med det internationella temat.Vi följer tre karaktärer i boken.  Yasmine och Fadi är ett syskonpar som flydde med sin familj  från Syrien? som barn och sen växer upp i en förort till Stockholm. Zander ger en dyster skildring av syskonens uppväxt som präglas av en far som använder knytnävarna och en mor arbetar större delen av dygnet. Utanförskapet, och den hopplösa framtiden för “sådana som dem” ligger som ett tjockt filter över syskonen. förorten och “Svennarnas” Stockholm kunde lika gärna ligga på olika planeter Yasmine tar sig ur förortens grepp genom att fly till New York med sin knarkande svenska pojkvän och Fadi, som Yasmine lämnar blir ensam och sårbar. När familjen och samhället sviker vänder han sig mot högerextrema islamister och blir allt mer radikaliserad. Som läsare växlar vi mellan Yasmine, Fadi och Klara som var en av huvudkaraktärerna i Simmaren. Klara arbetar nu i London men mår dåligt efter allt som hände i första boken. Hennes vinpimplande för att “stressa ner” gör mig som läsare nervös.

Handling i korthet

Yasmine har egentligen kapat alla band med sin familj i Sverige. Fadi påstås ha dödats i Syrien i en militär attack men när hennes mamma skickar en bild på en kille som kan vara Fadi och som är tagen efter attacken beger hon sig till Stockholm för att ta reda på vad som hänt/hitta honom. Klara arbetar i London på ett forskningsinstitut med en rapport om privatisering av polisen som ska presenteras på ett viktigt Eu-möte i Stockholm. När hon blir av med sin dator under mystiska omständigheter och hennes kollega börjar bete sig märkligt börjar hon bli misstänksam. Som läsare växlar vi mellan Yasmine och Klara varvat med återblickar ur Fadis liv från tonåren som småkriminell och fram till när han blir allt mer radikaliserad för att slutligen bege sig till “fronten” som jihadist. Naturligtvis sammanflätas deras liv i ett actionlikt drama i Stockholm när förorterna bokstavligen brinner och dagen för det stora EU-mötet närmar sig.

Högaktuell

Som med Simmaren känns boken internationell och väldigt aktuell. Vilsna förortskillar som blir radikaliserade, förorter där bilar brinner och flyktingar från Syrien gör att boken känns väldigt aktuell. Det är ett problem att unga människor återvänder till sina ursprungsländer som jihadister. Det är en katastrof både för individerna som uppenbarligen blir hjärntvättade och för samhället. Zanders uppenbara kritik av lobbyister och maktkamper i EU känns igen från Simmaren. Det är läskigt på ett annat sätt. För hur bra koll har man egentligen på olika lagar och reglementen som stiftas i EU. Det känns ju rätt avlägset men påverkar i allra högsta grad oss i Sverige.

Kommentering avstängd