Omslag

Fick just ett recensionsexemplar av en bok där framsidan ser så fruktansvärt tråkig ut att jag, trots att jag hört att det ska vara en riktigt bra deckare, stoppade den längst ned i ”att-läsa”-högen. Det fick mig att fundera på det här med bokomslag – för mig är det en väldigt viktig detalj, faktiskt! Om jag har flera böcker i samma serie väljer jag ofta att köpa en bok som är låt säga tio kronor dyrare än exakt samma bok men med ett omslag som inte är ”rätt” i serien (rätt vanligt när man köper exempelvis engelska pocketar på Akademibokhandeln då samma bok kan finnas från olika förlag).

Andra gånger har jag köpt om en bok jag redan har för att det ska stämma med resten. Ett exempel som stör mig när det rör det här är Harry Potter. Jag var lite sen i starten med Harry så de fyra första i serien har jag i jättefin pocket för vuxna. De resterande tre delarna har jag i hårdpärm för barn (jag var ju tvungen att köpa de delarna direkt de kom ut! 🙂 ). Flera gånger har jag tänkt att jag måste byta ut dessa tre delar mot pocket, men vad ser jag?! De finns visserligen i vuxenpocket från samma förlag MEN de ser inte likadana ut! Min besvikelse när jag upptäckte det.. Och det gör mig alltid lite irriterad när jag ser hur udda serien ser ut i bokhyllan! Fånig, jag vet.. 😀

Detta inlägg är publicerat under Allmänt, Böcker av Jessica. Bokmärk permalänken.

Om Jessica

Namn: Jessica

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 29

Om mig: Pluggar, jobbar och bor i Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Bara en? Får nog bli Elizabeth George i så fall.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Engelska deckare.

9 svar på ”Omslag

 1. Omslag är superviktiga! De borde kanske inte vara det, men det är de ändå 🙂

 2. Intressant! Men hur vet man vad som är ett BRA omslag? Vi har velat som idioter vad det gäller just omslag, så nog är det jobbigt. Vad utmärker ett bra omslag enligt dig? Berätta det vore intressant!

 3. För mig måste ett bra omslag först och främst passa boken/filmen men det måste dessutom vara vackert/snyggt.

 4. För mig är ett bra omslag ett omslag som förmedlar känslan/stämningen till boken. För mig går ansikten bort och jag är dödligt trött på siluetten av en människa med t.ex. en skugga bakom sig sådär lagom ”mystiskt”. Knivar, blodpölar och lik känns oerhört fantasilöst.
  Nattfåk tycker jag har ett fint omslag, likaså Nicola upsons – An expert in murder.

 5. Ett bra omslag för mig är något som känns i magen 🙂 Det ska gripa tag i en!
  Det är dock väldigt sällan man ser ett riktigt bra omslag…
  …det räcker dock att ett omslag är professionellt gjort för att det ska vara acceptabelt.

  Mons Kallentofts deckare är exempel på bra omslag enligt mig.
  Camilla Läckbergs deckare är exempel på acceptabla omslag (väldigt tråkiga, men dock proffsigt utförda)

 6. Oj, jag tycker det är svårt att säga vad som är ett bra omslag! Jag måste fundera – ska försöka återkomma med ett blogginlägg om ämnet! 🙂

 7. Och tänk att smaken är så olika. Jag ser vilken bok du menar och just det omslaget har fått massor av beröm, märkligt.

Kommentarer är stängda.