Nyårskrönika – 2012

Nu är det dags att summera året. Här kommer händelser som jag kommer att minnas från 2012.

 

Avslutning på en fantastisk trilogi: Anders de la Motte släppte den tredje delen i serien om HP och hans syster Rebecca. Jag älskade Geim och Buzz och gillade även Bubble. För min del mötte slutet inte riktigt mina skyhöga förväntningar men som trilogi är det riktigt riktigt bra!

 

Årets ”jag vill läsa den nu!!”: P.D James skrev en kriminalroman som också var en fortsättning på Jane Austens Stolthet och fördom! Osannolikt och mycket vågat! I två månader gick jag och väntade på att boken skulle komma. James lyckades skriva i Austens anda och fick ihop en mordgåta. Godkänt resultat och naturligtvis ett måste för Austen-älskare som mig själv.

 

Årets tekniska lösningar: 1. Det här kunde jag ha kommit på tidigare men bättre sent än aldrig. Att springa på löpband kan vara smått tråkigt men med en iphone + hörlurar + youtube + Poirot-avsnitt så blir löppassen en fröjd. 2. Bredvid badkaret ställde jag upp min Ipad. Då kan man sjunka ned i badskummet och titta på kriminalfilmer/serier.

 

Årets flopp: TV-serien the Spiral, ett samarbete mellan flera länder i Europa som dessutom skulle vara interaktivt. Skådespeleriet var för dåligt, det var för många karaktärer och storyn alldeles för tunn.

 

Årets mest annorlunda bok: Tokyo år noll är en hårdkokt experimentell efterkrigsskildring som utspelar sig i Tokyo. Den gav mig huvudvärk men för den nyfikne som söker något annorlunda kan den vara väl värd att prova.

 

Bokmässan 2012: Bjöd som vanligt på fler deckarförfattare än man hann se och resulterade i kassar med böcker. Jag kan till exempel aldrig motstå ett besök hos The English Bookshop. Träffade/lyssande på Grebe/Träff, Jens Lapidus, Roslund & Hellström, Butler & Öhrlund, Helene Tursten, Åsa Schwarz, Maj Sjöwall och Ramona Fransson.

 

Årets deckare: Får bli två stycken. 1. Den historiska kriminalromanen New Yorks gudar av Lyndsay Faye (Jag har en förkärlek till historiska kriminalromaner) och Grebe/Träffs Innan du dog.

 

Årets spelapp: Tintin – Enhörningens hemlighet. Den kostar 7 kr och gav mig några timmars glädje. passar såväl ung som gammal. Extremt prisvärd.

 

Årets bästa TV-serie: Homeland. Spännande agentserie från första sekund med fantastiska karaktärer och skådespelare.

 

Fyraårsfirandet: Den 24 augusti fyllde Deckarhuset 4 år! Det firade vi med hjälp av 19 deckarförfattare som skrev gästinlägg på deckarhuset under augusti månad. Dessutom skänkte de 2 böcker var till våra dagliga tävlingar. 19 personer fick varsin bok och 1 lyckligt lottad person fick 1 bok av alla 19 författare!! Önskar att jag själv kunde ha fått tävla…

 

Julkalender + Mordgåta: I år bestämde vi oss för att kombinera vår årliga julkalender,  med en mordgåta. Ni har till imorgon på er att lösa fallet! Vinsten är en Läsplatta.

 

2013

Önskan: För det nya året önskar jag mig lite mer nytänkande hos de svenska deckarförfattarna. Jag är nu officiellt trött på kriminalhistorier som utspelar sig i idylliska skärgårdsmiljöer, speciellt TV-serier…

 

Mitt nyårslöfte: Blir att läsa mer böcker från andra länder och kontinenter och inte fastna i skandinaviskt/angolsaxiskt. Jag har till exempel fortfarande bara läst en enda kinesisk deckare. Kanske ska jag prova en rysk? Eller brasiliansk? Tips emottages gärna!

 

Slutligen: Vi på deckarhuset kommer givetvis att fortsätta läsa böcker, se filmer, spela spel med deckaranknytning. Dessutom finns redan tankar och idéer om nya spännande projekt här på deckarhuset så följ med oss in i 2013!

 

GOTT NYTT ÅR!

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.