Ny thriller av Åsa Schwarz

FullSizeRender Åsa Schwarz är säkerhetskonsult och krönikör och blev i år utnämnd till årets säkerhetsprofil. Hon har tidigare skrivit Nefilim-serien om miljöaktivisten Nova Baracker, med lite övernaturliga inslag, och senast boken Lust. Den här boken är mer av en traditionell thriller (inget övernaturligt) med fokus på digital säkerhet. I och med IT-skandalen som redan fällt två ministrar så känns boken högst aktuell och det är alltid ett bra tecken för en thriller.

 

Huvudpersonen i boken är Rebecka. En internationellt känd IT-profil som har fått äran att vara bärare av en av de sju nycklarna till Internet. Sju personer från hela världen uppdaterar systemet som kontrollerar trafiken på Internet. Utan dem skulle olika makter med egna agendor kunna styra om trafiken vilket skulle skapa kaos i världen. När alla sju nyckelbärare blir utsatta för attacker samtidigt och Rebecka undkommer med nöd och näppe inser hon att hon måste fly. Nu måste hon se till att nyckeln hålls i säkerhet i minst sju dagars tills nya nycklar kan skapas. Hon måste också se till att hennes familj inte utsätts för fara och försöka ta reda på vem som låg bakom attacken.

 

Jag tänker mig att det måste ha varit svårt att skriva en bok om digital säkerhet när man är så insatt. För oss som inte är så insatta har man ju ingen aning om vad som är rimligt och vilka termer som gäller. Skulle hon använt sig av hacker-språk skulle det bli obegripligt men vilken nivå ska man lägga sig på? Jag tycker hon lyckas ganska bra och det är extra spännande att det faktiskt finns en svensk ”Nyckelbärare” i verkligheten.

 

En bra thriller får en att tänka ”Shit! Det här skulle verkligen kunna hända” I alla fall medan man läser boken (efteråt kanske man ser en och annan logisk lucka) Det är det som gör författare som Dan Brown så bra. I den här boken finns det några saker som stör logiken medan man läser vilket det drar ner betyget en aning. Men, det här är verkligen något som skulle kunna hända i verkligheten, jag sträckläste boken (alltid är ett bra betyg) och det aktuella ämnet gör den extra intressant.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.