NaNoWriMo – Ta chansen och skriv en deckare i november!

På måndag börjar NaNoWriMo, ”folkrörelsen” som går ut på att få oss vanliga dödliga att börja skriva! Kortfattat går det ut på att du som deltagare av National Novel Writing Month under november månad ska få ihop ett manus på minst 50.000 ord.

Detta är ett ypperligt tillfälle för dig som alltid drömt om att skriva en deckare att äntligen få ändan ut vagnen!

I år tänkte Deckarhuset följa en NaNoWriMo-deltagare, Susanna Björnberg, som  just ska skriva en deckare. Tanken är att vi både under och efter tävlingen ska titta in och se hur det går för Susannas manus.

.

Namn: Susanna Björnberg

Ålder: 25 (26 i november)

Ort: Göteborg

.

Hur många gånger har du ställt upp i NaNoWriMo?

Fyra tidigare gånger (sedan 2006).

.

Hur många gånger har du vunnit NaNoWriMo?

Fyra gånger.

.

I årets NaNoWriMo ska du ge dig i kast med att skriva en deckare, kan du berätta lite grann om den?

Javisst! I år blir det del tre i en deckarserie som utspelar sig i Falkenberg med omnejd. Huvudpersonen bor i Slöinge, ett litet samhälle en mil söder om Falkenberg. Jag försöker att blanda in lite övernaturliga skräckelement i mina deckare och i år har jag tagit fasta på tanken om det klassiska tivolit med de läskiga clownerna, den evigt malande positivmusiken och

Samtidigt har huvudpersonen just genomgått ett ganska svårt trauma som han nu försöker bearbeta.

.

Hur många, om några, avslutade bokmanus har du skrivit tidigare?

Jag har skrivit tre tidigare manus, två i deckarserien och ett rent skräckmanus.

.

Har du gått någon skrivutbildning?

Inte på någon högre nivå. Jag och en kamrat gick på en ABF-kurs i skrivande och även om den var givande på sitt sätt så saknade jag en fördjupning i just deckarkonsten.

.

Har du någonsin skickat in ett manus till ett bokförlag?

Ja, alldeles nyligen lämnade jag in de två första manusen jag skrev, del ett av deckaren och den fristående skräckboken, till förlaget Styxx i Göteborg. Väntar fortfarande andäktigt på svar.

.

I början av november kommer vi titta in och se hur det går för Susanna och hennes deckare! Om du själv känner dig sugen att vara med i NaNoWriMo så tycker jag du borde anmäla dig! Det är både gratis och fruktansvärt kul!

NaNoWriMo hemsida hittar du här…

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.