Min första asiatiska kriminalroman!

Jag har nu läst Qiu Xiaolongs Den röda hjältinnans död som verkar vara en av de mest välkända asiatiska kriminalromanerna.

Huvudpersonen Chen Cao bor i Shanghai och har blivit tilldelad tjänsten som kriminalkommissarie (Ja, de blir tilldelade både bostad och vilket yrke de ska utöva!) men egentligen är han poet och har läst engelska på universitetet. För att få ihop välbehövda extrapengar översätter han engelska och amerikanska kriminalromaner.

Romanen börjar med att en ung kvinna som blivit mördad och dumpad  i en flod. Kvinnan är inte vem som helst, hon är en välkänd mönsterarbetare (en person som partiet lyfter fram som nationell förebild i propagandasyfte). När de börjar nysta i hennes privatliv är inte allt som det verkar, vilket inte är så populärt hos partiet. Det gäller att handla försiktigt och vara noga med vad man säger och gör….

Det tog ett tag att läsa romanen då det var så mycket nytt för mig.  Jag får erkänna att jag trodde att jag visste en hel del om Kina men det är skillnad på historieböcker och romaner. Jan från The English Bookshop skrev  i en inblick här på deckarhuset att deckare ger en bra ingång till ett samhälle och det är precis vad den här boken gör.  Visserligen utspelar sig romanen i början av 90-talet och mycket har hänt sedan dess, men redan då började marknadsekonomins konsekvenser synas.

Det finns mycket samhällskritik i romanen och jag är inte förvånad att Xiaolong sedan 1989 i bor i USA men det finns också en enorm kärlek till det kinesiska folket och dess kultur. Det visas självklart genom karaktärerna men också genom maten, miljöerna, små citat, visdomsord och dikter.

Det här är en riktigt bra kriminalroman och den ger en fantastisk inblick i det kinesiska samhället (90-tal). Det krävs lite av läsaren men det tycker jag bara är bra. Jag ska definitivt läsa mer av Qui Xiaolong och annan asiatisk kriminallitteratur!

Detta inlägg är publicerat under Böcker och märkt , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.