Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström

I den belgiska staden Villette blir en lärarinna påkörd och dödad av en smitare. Flera vittnen säger att bilen körde på henne med avsikt, så undersökningsdomaren Martine Poirot tar sig an fallet. Fallet visar sig ha historisk anknytning och hon misstänker snart att lärarinnan var på väg att avslöja en gammal hemlighet som skulle ha berört flera politiker i staden.

I samma veva blir Martines man, historikern Thomas, involverad i en utredning av en medeltida massgrav som har hittats i staden. Boken knyter också an till händelser i landets koloniala förflutna. Dessutom får vi följa händelser i Rwanda under inbördeskriget, då belgiska soldater dödas.

Lärarinnan i Villette är Ingrid Hedströms debutbok och hon fick Svenska deckarakademins pris för bästa svenska debut 2008. Att hon är journalist på DN med bas i Belgien förklarar hennes utförliga kunskaper om landet.

Att nutida händelser har historisk anknytning används flitigt av deckarförfattare, men få lyckas knyta ihop det på ett lika genialt sätt. När jag började läsa var jag tveksam, men efter halva boken kunde jag inte lägga den ifrån mig. En seg start, men med en desto starkare avslutning. Så mitt råd är att inte ge upp om/när du väl har börjat läsa. Det kommer vara väl värt det!