KrimLab – Universeum

Som Göteborgare måste jag göra lite reklam för en ny avdelning i Universeum. För er som inte vet det så är Universium en blanding av akvarium, experimenterande och zoo där du bland annat kan gå i en tropisk djungel. Ett av de senare tillskotten (kommer även en rymdavdelning) är KrimLab där man visar upp olika tekniker som används när man utreder brott.

Uppbyggnad

Avdelningen är uppbyggd med olika stationer (rum) där man kan få läsa om och prova på olika tekniker. Genom UV-ljus får man till exempel ser hur stämplarna ser ut på våra sedlar, man kan scanna sitt finger för fingeravtryck osv.

Utreda fall

Man kan även vara med och lösa ett fall i ”hotellavdelningen” Jag missade detta men tydligen skulle inscanning av sitt ansikte vara en nyckel till att starta utredningen och där var det kö hela tiden.

Roligast…

…var helt klart att försöka komma igenom ett ”laserfält” som man brukar se i kuppfilmer. Jag lyckades tyvärr inte att ta mig igenom utan att nudda en stråle…Hade min antika telefon klarat av att ta bilder i mörker så hade ni fått sett en bild.

Främst för barn

Det här är kanske framförallt för barn. Nu provade jag ju aldrig ”fallet” vilket var synd men några saker var rätt roliga som till exempel laserfältet. Jag skulle som vuxen kanske inte betala för att gå in på enbart denna avdelning men Universeum som helhet är definitivt ett måste om man är i Göteborg och är man väl där ska man absolut kika in i KrimLab.


Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.