Kriminalserier hösten 2009

Stella Bonasera och Mac Taylor, brottsplatsundersökare, CSI New York.
Foto: CBS

Som vanligt är hösten fullspäckad med kriminalserier på tv, vilket kan vara skönt när de ruggiga höstkvällarna börjar närma sig. Det är faktiskt fullt möjligt att spendera 3-5 timmar per kväll, långt in på natten om man så vill, framför tvn och bara se kriminalserier. Här kommer lite tips på olika kriminalserier inför hösten samt en överblick över vilka serier som visas när och på vilken kanal.

Om någon har missat  de oerhört populära CSI-serierna (CSI, CSI NY och CSI Miami) där teknik och bevismaterialet är i fokus så rekommenderar jag att ni tar en titt! Min favorit är CSI NY men CSI Miami lär vara en av världens mest sedda program! Den har säsongspremiär på lördag 5/9

Ni som hellre vill att lösningen ska finnas i ”de små grå cellerna” och föredrar pusseldeckare kan pusta ut! Det går några avsnitt av Agatha Christies Poirot och en gammal säsong av Morden i Midsommer.

Kanal 9 kör som vanligt på lite äldre kriminalserier på söndagar, med den klassiska Sherlock holmes och Reginald Hills polisserie Ett fall för Dalziel & Pascoe.

För den som inte räds äckel är Dexter ett hett tips där huvudkaraktären är en sympatisk!? seriemördare. Den nya serien Livvakterna i Kanal 1 är jag skeptisk till men det återstår att se hur den artar sig.

En av mina favoriter är MONK, som kanske inte är den mest spännande serien men som har den absolut roligaste karaktären med sina tics och tvångstankar. Min andra favorit Spooks handlar om den brittiska underrättelsetjänsten MI5.

Vill du veta vilka tider och kanaler de olika serierna går kan du  klicka här! (pdf-fil)

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.