Klassiker – Har ni läst eller sett den här?

En av USAs största klassiker som är mycket mer än ”bara” en kriminalromanen. Frågan är har ni läst den? eller kanske bara hört talas om den och tänkt att ni ska läsa den? I så fall kanske det är i sommar det ska ske!

Dödssynden (How to kill a mockingbird) av Harper Lee

1960 skrev Harper Lee en roman om en händelse hon var med om som liten flicka (1930-tal) och som påverkade henne och hennes omgivning starkt, så fick hon också Pulitzerpriset för boken. Harper Lee växte upp i södern och var vän med en annan känd författare, Truman Capote som också skrev en stor klassiker – återkommer om den en annan gång.

Handling i stora drag

Ur barnet Scouts synvinkel, blandat med en äldre kvinnas tillbakablickar, får vi en inblick i ett rättegångsfall i en liten sydstatsort under depressionsåren. En svart man anklagas för våldtäkt på en ung kvinna. Befolkningen har redan dömt mannen på förhand och ingen vill försvara mannen men Scouts pappa som är en medelålders lite avdankad advokat tar sig an det ”hopplösa” fallet. Handlingen kan tyckas lite väl bekant. Otaliga är de filmer och böcker som har skrivits på det här temat men 1960 så var det här banbrytande med mycket känsliga teman. 

Påverkan

Även om det handlar om ett rättsfall så handlar det också om rasism, könsroller, fördomar, medmänsklighet, ja ni förstår, stora moraliska och filosofiska frågor. Boken har använts flitigt i amerikanska skolor som diskussionsunderlag och som nationalskatt.

Film

Vill ni inte läsa boken kan ni se filmen från 1962 med Gregory Peck som advokaten Atticus. Filmen fick 3 Oscars.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Film/Tv och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.