Hämndens skugga av Val McDermid

Som jag har väntat på en ny bok i serien om Tony Hill! Speciellt eftersom jag blev så besviken på de två innan: Med gift i blodet och I mördarens nät. Jag upptäckte Val McDermids böcker genom första avsnittet av Wire in the blood (med Robson Greene) eftersom jag föll handlöst för den lite udda psykologen. Att det sen gick utför med serien efter att Hermoine Norris (som spelade Carol Jordan) hoppade av och de ”hittade på” en ny kvinnlig karaktär kan vi ju inte hålla böckerna skyldig för. Det är ett klassiskt exempel på hur böcker och tv-serier skiljer sig från varandra. Lite som serien om Inspector Lynley.

I Hämndens skugga så återkommer vi till Jacko Vance som var huvudperson i Under ingrodda ärr (Wire in the blood, som serien döptes efter) och han är en otroligt otrevlig figur.

Handlingen

Jacko Vance, före detta superstjärna, som nu sitter inne för flera mord på tonårstjejer planerar hämnd. Hämnd på dem som satte fast honom: Carol Jordan och Tony Hill. För tio år sedan lyckades de ta fast honom trots att han var en hyllad idrottshjälte och en av de mest populära programledarna i landet. Nu sitter han inlåst på en rättspsykiatrisk klinik där han smider sina planer. Nu är tiden inne. Han genomför en nästan omöjlig rymning och ger sig ut för att ta hämnd.

Mina egna tankar

Äntligen (?) har Val McDermid kommit tillbaks till det mörker som kännetecknar de första böckerna i serien. Det är ingen pusselthriller: vi vet ju redan vem ”the bad guy” är. Frågan är bara hur mycket han lyckas ställa till med innan de tar honom. För de lyckas väl ta honom? Eller? Handlingen är våldsam, blodig och även väldigt grafisk på sina ställen. Det är en grym bok, i betydelsen att den är skoningslös och blodtörstig.

Jag måste nämna en sak till och det är Tonys mamma som gjorde inträde i ett par böcker sedan. Hon är en intressant karaktär, främst eftersom det är tack vare hennes ”oortodoxa” uppfostran av Tony som gjort honom så insiktsfull om människors inre mörker men också för att hon verkligen är en kossa. En stilfull kossa visserligen och jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag gillar henne eller ej.

 Och slutligen, vill du läsa Saras recension av samma bok så kan du göra det här.

Detta inlägg är publicerat under Recension och märkt , av Veronica. Bokmärk permalänken.

Om Veronica

Namn: Veronica

Roll: Bloggskribent

Ålder: 32

Om mig: För närvarande student. Har precis avklarat tre terminer engelska och nu är det svenska som gäller. Har siktet inställt på på Uppsalas översättarutbildning och hoppas på att en dag kunna översätta lite litteratur (gärna deckare då förstås). Förutom att läsa deckare (och skräck) så tittar jag gärna på film även om jag märker att min smak blir mer och mer särpräglad för varje år.Tycker även om att pyssla med mina krukväxter och mina naglar (men inte samtidigt). Har även en liten personlig blogg som är tillägnad nagellack.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Faktum är att jag tycker om de flesta typer av deckare men förmodligen helst de som får mig att tänka och gärna ha en liten skruv. Jag tycker om att bli förvånad när jag läser. Favoriterna är Mo Hayder, Belinda Bauer och Andrew Taylor. Men jag ser även fram emot nya böcker av Elizabeth George, Minette Walters (nu var det allt bra länge sedan!) och Val McDermid.