Kan man läsa för mycket deckare?

Svaret är Nej! Men det kan bli lite tjatigt att bara läsa deckare. Därför har jag nu bestämt mig för att åtminstone var tredje bok jag läser ska vara en ”vanlig” bok. Det kan tyckas enkelt men högarna med deckare tycks aldrig sina. Nya böcker som ska recenseras går före vanliga böcker och det finns inte så mycket tid till att läsa som man skulle kunna tro. Man jobbar, kommer hem, äter mat, tränar och vips är klockan 21.00 och då går det alltid en eller flera kriminalserie på TV…

 

Julklapp från julen 2011 eller var det 2010?

Ja, så illa är det….Det är framförallt min snälla mamma som förser mig med vanliga böcker (+ deckare) och då vanligtvis vid jul. Först nu har jag börjat läsa boken ”Grand Final” av Kerstin Ekman vilket är smått pinsamt… Boken är en lek med författarens två alter egon. Den som faktiskt skriver och den som är ansiktet utåt. Jag har både skrattat och förundrats över hur klurigt ihopsatt boken är för att inte tala om vilken känga hon ger till förlag/bokbranschen. Nog om det. Det här är ju trots allt en deckarsajt…

 

Visste ni att…

Kerstin Ekman också har skrivit ett antal deckare? Kanske har ni hört talas om ”Händelser vid vatten” Deckarexperter runtom i landet valde  nyss just den boken till den bästa svenska deckare någonsin. Läs vad Kerstin Ekman själv säger om att hennes bok blivit framröstad som bästa kriminalroman genom tiderna. 

 

Trots utnämningen gissar jag att de flesta svenskar inte riktigt tänker på boken som en deckare. Den är så mycket mer än en deckare det är en storslagen roman om en bygd och om människors psyke som också ”råkar” vara en kriminalroman. Kerstin Ekman tänkte inte i banorna deckare utan det bara blev en. Det finns några sådana exempel. Ta till exempel Brott och straff. Det är en roman om ett brott vars syfte är mer än underhållning som ställer stora existentiella frågor. Då och då dyker det upp sådana mästerverk av riktigt bra författare.

 

Tidiga deckare

Kerstin Ekman började sin författarbana med att skriva sex stycken deckare åren 1959-63 innan hon började skriva romaner. De långt ifrån lika bra som ”Händelser vid vatten”, faktiskt känns det som en helt annat stil,  men det kan vara roligt att åtminstone ha läst en förutom ”Händelser vid vatten” som ju är ett obligatorium om man är minsta intresserad av deckare.

 

1959 – 30 meter mord

1960 – Han rör på sig

1960 – Kalla famnen

1960 – Tärningen är kastad

1961 – De tre små mästarna

1962 – Den brinnande ugnen

1963 – Dödsklockan

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.