Jussi Adler-Olsen – Flaskpost från P

Flaskpost från P kom ut för cirka en månad sen och fångade genast mitt intresse. Jag blev inte besviken!

Dansk kriminalförfattare

Jussi Adler-Olsen är en dansk kriminalförfattare som vann Glasnyckeln 2010 (Årets bästa skandinaviska kriminalroman) med den här boken. Flaskpost från P är den tredje boken om polisen Carl Mörck som leder avdelningen Q (Cold-case avdelning). Den första boken heter Kvinnan i rummet och den andra boken Fasanjägarna. I år släpptes den fjärde boken i Danmark (Journal 64) s om säkert kommer till Sverige så småningom.

Carl Mörck

Carl Mörck är en man i övre medelåldern som har ett komplicerad privatliv… där suckar ni kanske och tänker ånej ännu en Kurt Wallander…. Så är inte fallet. Mörck är skapad med humor. Som när han betalar sin son (eller styvson. jag är osäker…) för att hitta en ny älskare till sin fru. Eller när han ska hantera sin dramatiska sekreterare. I vissa stunder undrar man om Mörck är korkad och i vissa avseenden är han nog det… men så överraskar han och visar att det finns lite intelligens kvar i knoppen.

Handling

En dag hittar en polis i skotland flaskpost vid stranden. I flaskan finns ett brev på danska. Man anar att det är någon form av nödrop och skickar fallet till Danmark. Med tanke på brevets ålder hamnar det hos avdelning q. Avdelningen för kalla fall som huserar i polishusets källarvåning under ledning av Carl Mörck. Efter en del pusslande så får man fram hela texten i brevet. Som så ofta i moderna kriminalromaner får vi följa olika personer. I det här fallet både offer och förövare. Jag ska inte avslöja så mycket mer förutom att det handlar om sekter, hämnd och maktspel.

Intryck

Jag sträckläste den här boken och slutade långt in på natten trots att ögonen höll på att gå i kors och jag skulle upp och jobba tidigt. Det var länge sen jag sträckläste en bok men så var den också mycket bra! Den hade humor, vilket jag gillar, och var mycket spännande. Jag kommer definitivt följa Carl Mörck och hans avdelning i framtiden!

REKOMMENDERAS!

Detta inlägg är publicerat under Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.