Jumper och Reflex av Steven Gould

Genre

Det här med att dela in böcker och filmer i olika genre är ju minst sagt intressant. Hur vet man vad som hör till vad och vem har egentligen sista ordet i osäkra fall?

Hur som helst. Jumper klassas nog av många som sci-fi, inte vet jag varför, för den innehåller ingen ”vetenskap” överhuvudtaget. Huvudkaraktären kan visserligen teleportera, men det sker inte genom någon teknisk mackapär, utan är något som han ”bara gör”. Första halvan av boken är istället, i mitt tycke, någon form av coming of age historia. Under andra halvan byter boken inriktningen och blir istället mer av en thriller.

.

Handlingen

Davy upptäcker som tonåring att han kan teleportera. Hurra! Det första han gör är att fly från sin gravt alkoholiserade farsa. Det andra han gör är att ”låna” pengar från en bank.

Davy träffar sedan Millie och blir kär… så sockersött så…

Sedan händer något som får Davy, att med hjälp av sin speciella talang, börja jaga flygplanskapare. Som om inte det skulle vara nog får även myndigheterna nys om Davy och vad han kan göra och helt plötsligt blir Millie kidnappad av NSA…

.

Summering

Jumper är som sagt inte en regelrätt thriller, men jag tar upp den ändå, då uppföljaren Reflex är så mycket thriller det kan bli. Jumper är underhållande även om den ibland känns väldigt gammal, den kom ut 92, det var ju inte så länge sedan, säger du! Jo, men det var det säger jag, det var nämligen innan alla hade mobiltelefoner. Det får ganska stora konsekvenser för en historia som denna.

.

Filmen Jumper

Jumper blev även film 2008, med Hayden Christensen i huvudrollen. Men det ska påpekas att även om boken och filmen bär samma namn så är det inte samma historia. De liknar inte ens varandra.

.

Reflex – uppföljaren till Jumper

Reflex skrevs ca 10 år senare än Jumper. På 10 år kan det hända mycket och när boken börjar har Davy och Millie varit gifta i många år.

.

Handlingen

Davy har under åren gjort en hel del  ”frilansjobb” för sin forna fiende NSA. Millie jobbar som terapeut. Allt är lugnt och fridfullt till dess att Davy en dag blir kidnappad. Millie gör allt för att hitta sin make, men upptäcker snart att hon inte vet vilka hon kan lita på.

.

Varning för mardrömmar

Reflex är inte direkt läskig, utan en fartfylld och ibland ångestladdad thriller, men den gav mig ett par verkligen underliga (och mindre trevliga) drömmar.

Dessa båda böcker är klart läsvärda! Själv går jag runt och hoppas på en fortsättning!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Film/Tv av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.