Jag har läst Andrew Taylors historiska kriminalroman – Nattvandraren

Andrew Taylor är en mycket väletablerad brittisk deckarförfattare som har specialiserat sig på historiska kriminalromaner. Han har bl.a. vunnit det brittiska Dagger award för bästa historiska roman 2 gånger och förra året vann Det blödande hjärtat Svenska deckarakademins pris för bästa utländska kriminalroman.

Lagom till bokmässan släpper Forum förlag Nattvandraren. Jag hade inte läst Taylor tidigare och var lite orolig att jag skulle ha för höga förväntningar, men tji fick jag.

Nattvandraren är en bra roman! Den handlar om bokhandlaren John Holdsworth som efter en familjetragedi tar ett uppdrag som bokstavligen hindrar honom från att hamna på gatan. Han ska officiellt katalogisera ett universitetsbibliotek i Cambridge. Inofficiellt ska han ta reda på vad som har hänt med sonen till en rik och mäktig kvinna. Sonen har blivit vansinnig och säger sig ha sett ett spöke. Nu är det upp till Holdsworth att hjälpa sonen och ta reda på vad som egentligen står på. Boken behandlar sorg, spöken och själsliga bekymmer.

Personskildringarna är bra (sådär lagom psykologiskt). Det är alltför sällan deckarförfattare verkligen går in på djupet när de gestaltar en karaktär. Den historiska skildringen ännu bättre. Det är med skräckblandad förtjusning som jag läser om livet på ett anrikt universitet på 1700-talet. Det finns något mystiskt och spännande med gamla universitet och givetvis finns det ett hemligt sällskap….

Tummen upp för Nattvandraren!

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.