Jag ber er, snälla, snälla, snälla, snällllaaa… rädda ljudboken!

När jag blev tonåring köpte jag en liten bärbar CD-spelare. På den lyssnade jag på både musik och ljudböcker. Dessa köpte jag för dyra pengar i en fysiskbutik eller så lånade jag en CD av en kompis.

CD-spelaren var dock stor och klumpig, dessutom ”hoppade” den väldigt mycket om man inte hela tiden höll den väldigt stabilt i handen om man tex promenerade medan man lyssnade (med tiden blev jag dock ett riktigt proffs på att balansera spelaren i handen, jag kunde tillslut till och med springa med den utan att den ”hoppade”)

När jag gick i gymnasiet kostade jag på mig en ny och bättre bärbar CD-spelare. Den hade 45 sekunders ”hoppskydd” och bättre batteritid. Den traskade jag runt med ganska länge. Efter ett par år med denna spelaren började jag dessutom kunna köpa en del av mina skivor på nätet. Det blev mycket billigare!

När jag var 18-20 år så började två nya spelare på allvar att komma ut på marknaden. Den ena hette Mini-Disc (MD) och den andra kallades för MP3-spelare. Jag bestämde mig för att uppgradera, så jag köpte en MD-spelare (fråga mig inte vad jag tänkte på!). Jag köpte den lilla rackaren på nätet för ca 3000:-… troligtvis ett av mina absolut sämsta köp! Men hela grejen med en MP3-spelare lät så konstig, jag ville ju ha fina vackra skivor att visa upp i bokhyllan! Inte filer på en dator.

Något år senare gav jag dock med mig och jag köpte min första MP3-spelare. Sedan dess har jag haft åtskilliga bärbara spelare, men de har alla haft en sak gemensamt – de har alla varit MP3-spelare!

Under 2002-2003 rippades alla CD-skivor vi hade i hemmet och lades på hårddiskar. Sedan dess har jag varken köpt eller lyssnat på en CD-skiva.

 

Nu tänkte jag göra en avstickare till en helt annan historia. Nämligen historien om första (och sista) gången jag köpte en e-bok. Denna historia utspelade sig i Kalifornien någon gång 2002.

Jag ville läsa en viss S. Kings bok ”On Writing” och jag ville läsa den nu på direkten! Till min stora lycka upptäckte jag att den gick att köpa som en e-bok som kunde laddas ned direkt från nätet. För knappa $7 köpte jag denna DRM-skyddade fil. Transaktionen gick snabbt och enkelt. 

Redan samma kväll kunde jag sitta och läsa boken framför datorskärmen. För att citera J.K. Rowling: ”All was well”. Till dess att jag var tvungen att uppdatera programvaran i datorn alltså… Nu visade det sig att ”On writing” inte gillade uppdateringen. Den kunde inte bekräfta att jag verkligen var dess ägare längre… Inga problem, tillsammans med boken hade jag även fått en fil med instruktioner hur jag skulle gå tillväga för att fixa detta. I det här fallet var allt jag behövde göra att ta kontakt med företaget som skapat e-boken, ge dem mitt transaktionsnummer, numret på kortet jag använde vid köpet och tala om vilken typ av operativsystem jag körde och så skulle de skicka en ny uppdaterad fil… om 6-8 veckor. Tro det eller ej men jag gjorde faktiskt allt detta… bara för att få reda på att deras avtal hade gått ut för den versionen av fil jag hade valt, så det fanns inget de kunde göra… Jag satt alltså med en bok som hade ”gått ut ur datum”.

 

Jaha…

 

Nu tillbaka till ljudböker… eller… inte riktigt ännu… först en till liten avstickare, denna gång till Ryssland.

Min lillebror åkte för en himla massa år sedan över till Ryssland med sin skolklass. När han kom hem hade han med sig hela 3 Rolex klockor!… eller nja, det var inte riktiga Rolex klockor så klart utan kopior… På den här tiden visste alla att kopior alltid var sämre och höll långt ifrån samma kvalité som de dyra originalen… 

 

Ska du komma till poängen någon gång?

Ja, nu ska jag faktiskt det 😉

Min poäng är att mycket har förändrats. Om vi börjar med kopiorna från Ryssland… En gång i tiden var kopior sämre och billigare versioner av den äkte varan. Det stämmer inte idag. För att ta ljudböcker som exempel: Idag är kopiorna av ljudböcker mycket bättre än originalen. En ljudbok som bara säljs i ett filformat går oftast att ladda ned från en fildelningssajt i vilket format som än önskas, då får du dessutom en fil som du inte behöver vara rädd för att den ska kunna ”gå ut ur datum”.

Jag använder idag en ”fruktspelare” och föredrar böcker anpassade till detta format, då jag kan använda många väldigt smarta funktioner på dessa. 

Många gånger ställs jag därför inför valet att köpa en ljudbok (som jag ofta tycker har en prislapp som är snudd på ocker) i ett format som inte är anpassad för min spelare. Sedan måste denna fil troligtvis ”knäckas” för att jag tillslut ska kunna göra om den till ett filformat som är anpassat för min spelare.

Alternativet behöver jag kanske inte ens nämna…

Jag vill dock vara laglig! Detta har gjort att jag för bara några dagar sedan till och med har gått med i en ”ljudboksklubb” ett koncept som jag riktigt hatar. Denna klubb kostar ca 120:- kronor i månaden och för detta får du välja en valfri ljudbok (de har ett antal olika format att välja mellan) självfallet har filerna DRM så det känns inte som någon toppenlösning… Som alltid går det att ”ta bort”/”komma runt” DRM-skyddet, men vem vill behöva sitta och fixa med filer man precis har köpt?

 

Varför vill inga av förlagen rädda ljudboken? 

För inte allt för länge sedan gjorde ju visserligen en del av förlagen en satsning på ljudböcker på minneskort med en medföljande adapter. Vet inte hur det har gått för dem, vet heller inte vem målgruppen för dessa var? Jag hoppas verkligen att de inte förlorat pengar på satsningen, men i mina öron låter det inte som en vidare smart idé.


Inget förlag kan ensamt rädda marknaden, men om Ipred har lärt oss något så är det att förlagen verkligen kan samarbeta om de bara vill. 

 

Jag säger inte att det är busenkelt att komma på en bra lösning, men det är verkligen inte rocket science heller…

 

Mina förslag

Alla ljudböcker måste finnas tillgängliga i så många olika format det bara går! (och för en mycket billig peng borde man få flera filformat. Det vill säga köper du ”Mord och död” för 100:- i m4b-format då borde du för 5:- extra få samma bok i MP3 format också. Ibland vill man ju kunna använda olika spelare.) 

De ska självklart gå att ladda ned direkt från nätet.

Inget DRM! (sorry ingen kommer acceptera detta… tänk om vanliga böcker hade ett skydd mot att kopieras i en kopiator som ibland hade bieffekten att bläcket helt försvann efter ett par år…)

De måste bli billigare!

 

Helst av allt borde de svenska förlagen gå ihop och fixa en ”Spotify” lösning. En lösning som gjorde att man aldrig mer behövde köpa en ljudbok, utan att man för en 100-lapp i månaden fick tillgång till alla svenska ljudböcker som någonsin skapats! Det skulle verkligen vara något!!!!

 

Så snälla, snälla, snälla, snälla förlagen, rädda ljudboken!

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.