Maffiainspirerad tomatsås

Italienska inspiratörer

Jag har en förkärlek till deckare som utspelar sig i Italien. Till exempel Andrea Camilleri, Donna Leon, och nu senast Marco Vichi Alla tre ovan nämnda författare och dess huvudkaraktärer älskar mat och beskriver maträtter på ett fantastiskt sätt. 
.
Nu under sommaren har de dessutom visat Gudfadern filmerna och det finns en fin scen i första filmen där en av maffiagubbarna demonstrerar hur man lagar en äkta tomatsås! Inspirerad av detta lagade jag idag min variant av tomatsås som jag har filat på många gånger.
.

Ingredienser

Olivolja
1 kartong tomatsås
20 (ca) färska basilikablad
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2 chili utan kärnor (valfritt)
1 liten liten skvätt vinäger
1 stor nypa socker
1 skvätt rödvin
Salt och peppar efter smak

Recept

Sätt på en kastrull på hög värme
Täck botten med olivolja
Skala och dela löken
Mosa med sidan av kniven 3 vitlöksklyftor som du sen skalar
Ta en halv chili (kolla styrkan först!) skrapa ur alla fröna
lägg i lökhalvorna med den flata botten nedåt + vitlöksklyftorna och chilin
Fräs en kort stund så man anar lite färg på löken (vitlöken får ej bli brun!)
Häll på tomatsåsen och sänk värmen, det kan skvätta en del!
Lägg i basilikabladen
Häll i sockret, vinägern och rödvinet
Salta och peppra efter smak.
Koka under lock i 45 min – 1 h på 2:an
När såsen är klar plockar du ut vitlöken, löken och chilin.

Vilka rätter passar såsen till?

Tomatsåsen kan användas till mycket och kan med fördel stå i kylen ett par dag. Dock kan den bli vattnig i en matlåda, speciellt om den varit fryst. Jag brukar använda såsen till spagetti och köttfärssås, pasta och panerad kyckling med parmesan. Canneloni där jag fyller rören med en burk smaksatt keso blandad med skinka och häller tomatsåsen över ihop med parmesanost – in i ugnen. Min absoluta favorit är att lägga gnocchi i en form och strö över tomatsåsen, mozzarella och skinka, gosa runt allt och sen in i ugnen 15-20 min! Någon gång har jag fräst skaldjur med bladspenat och använt såsen till det + ris/pasta. Jag kan också tänka mig att det är gott att steka zuchiniskivor och hälla såsen över. Såsen passar utmärkt till barn, familjemiddagar eller romantiska middagar. TILL DETTA BEHÖVS INGEN KETCHUP!!

Dagens resultat

Jag hade lite kokt fullkornspasta kvar och fläskköttfärs för två personer – perfekt! Allt jag behövde göra var att steka köttfärsen. Medan den stekte gjorde jag en enkel sallad på zuchini, blandsallad, coctailtomater, citron, örtagårdskrydda, salt, peppar och olivolja. När köttfärsen var brynt lade jag i den färdigkokta spagettin och hällde på tomatsås och lät det steka ihop så att såsen fick koka ner till en lagom nivå (ha hellre för mycket sås än för lite) Såsen som blev över hällde jag i en burk och ställde i kylen!

Buon appetito!

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.