Intervju med Erik Midander – Aktuell med debuten Felkod 404

I dag välkomnar vi Erik Midander, aktuell med ungdomsthrillern Felkod 404, till Deckarhuset!

Felkod 404 är ju din författardebut, så kan du börja med att berätta lite om dig själv?

Två saker har intresserat mig sedan jag var liten: datorer och att läsa. Speciellt datorintresset har präglat mig väldigt mycket, vilket jag tror delvis beror på att datorer inte var lika vanliga när jag växte upp som de är i dag. Att vara intresserad av datorer då var därför lite mer ovanligt och jag tror att det är orsaken till att jag ser mig själv som en datorperson. Att jag jobbar som programmerare gör förstås också sitt till för att förstärka den bilden.

 

Läsandet har som sagt också varit viktigt för mig. Jag läser ofta för att koppla av, men jag har också ett mer aktivt litteraturintresse som bland annat har resulterat i att jag har studerat litteraturvetenskap. Läsandet är så klart också viktigt för mitt skrivande – jag har svårt att se att jag skulle kunna skriva om jag inte tyckte om att läsa.

 

Vad fick dig att skriva just en high-tech/ungdomsthriller?

Jag jobbar ju med programmering så det föll sig naturligt för mig att skriva en berättelse där datorer har stor betydelse. Det finns dessutom en kliché som säger att man bör skriva om sådant som man känner till, vilket jag helt klart har gjort. Åtminstone till en viss del – ”Felkod 404” innehåller en del science fiction-inslag som varken jag eller någon annan har personlig erfarenhet av…

 

Varför det blev en ungdomsbok är svårare att förklara. En anledning är nog att det helt enkelt är väldigt roligt att skriva för ungdomar, vilket i sin tur kan bero på att jag själv gärna läser böcker som riktar sig till både äldre ungdomar och vuxna.

 

Handlingen i Felkod 404 är väldigt high-tech. Du har till exempel en karaktär som är en filmälskande artificiell intelligens, hur mycket research lade du ned på den biten?

Artificiell intelligens fascinerar mig, men jag är inte insatt i forskningen runt ämnet. När det gäller just den biten har jag snarare tagit ett steg bort från verkligheten och utgått från hypotesen att en riktig artificiell intelligens sannolikt i många avseenden skulle påminna om en mänsklig. Rent allmänt när det gäller research gör jag på olika sätt: jag söker på internet så klart, men jag går också gärna till biblioteket och jag vill inte gärna skriva om en plats som jag inte har kollat in ordentligt i verkligheten.

 

Till vem passar Felkod 404 att ge till present? 

Målgruppen är ungdomar 12-16, men utöver det har boken ingen speciell målgrupp. Mycket i boken är så klart relaterat till datorer och internet, men du behöver inte ha något datorintresse för att läsa den. Alla har ju faktiskt en relation till datorer i dag, inte minst ungdomar! Däremot tror och hoppas jag att en läsare som trots allt är insatt i datorer kan upptäcka saker som alla andra inte gör och därmed få ut ännu mer av läsningen.

 

Tillsist, har du något nytt skrivprojekt på g?… 

Jag har en ny ungdomsroman på gång, men jag vill inte avslöja för mycket om den ännu! Jag kan väl säga så mycket som att det inte är en uppföljare till Felkod 404 utan en fristående berättelse, vars största likhet med min debutroman är att båda är thrillers som utspelar sig i Stockholm. När den blir klar är oklart, men när jag väl har kommit igång med ett projekt brukar jag alltid lyckas hitta tid att pyssla med det.

 

En recension av Felkod 404 kommer upp under veckan

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.