Hannibal

Drömde jag mardrömmar efter att ha sett När lammen tystnar? Trodde jag att alla omkring mig var potentiella seriemördare när jag läste Röda draken på bussen mellan Kalmar och Stockholm. Ja och ja. Även fast jag förmodligen kommer få ännu fler mardrömmar var jag tvungen att se den nya TV serien Hannibal. Serien är baserad på de klassiska romanerna av Thomas Harris och utspelar sig innan Lecter hamnar i fängelse.

En given karaktär är Dr. Hannibal Lecter, känd psykolog, och vid den här tidpunkten är det bara TV tittarna som vet hans mörka hemligheter. I första avsnittet sammanförs han med Will Graham i jakten på en seriemördare. Graham är en gärningsmannaprofilerare/FBI instruktör som tampas med sin förmåga att känna empati med psykopater.

Smaklig måltid

Mads Mikkelsen portätterar Lecter på ett subtilt, mycket obehagligt sätt, till synes utan större ansträngning. I första avsnittet ser vi hur han tillagar all sina måltider med största omsorg och när han serverar en äggröra till Graham ryser man vid tanken på vilket slags kött som kan finnas i maträtten.

Han vet hur de tänker

Min personliga favorit är Will Graham. Hans egenskaper är bekanta; ett brottslösande ”geni” med bristande social kompetens och en unik förmåga som kan ses som en gåva eller förbannelse, samtidigt som han kämpar med inre demoner. Låter det bekant? Hans livliga fantasi plågar honom och man undrar vad han är kapabel till. Det får tiden utvisa.