Inferno i snö

Inferno i snö är en av de böcker jag längtat till i höst. För oss som älskar pusseldeckare och Maria Lang är det extra roligt att få något nytt som ändå känns gammalt.

 

Det här är Marie Bengts tredje bok om kläddesignern Hannah Lönn. Första boken utspelade sig på landet i Småland. Nummer två i Stockholm och den här utspelar sig på Öland mitt i en vinterstorm. Stormar är en klassisk inramning för pusseldeckare. X antal personer blir strandade på en plats någon mördas och någon av dem är en mördare.

 

Hannah och hennes faster ska fira en lugn jul på ett pensionatet på Öland men kommer inte så långt i Hannahs lilla bil innan de måste stanna för att hjälpa en nödställd man på vägen. Med nöd och näppe lyckas de sen ta sig till en gård innan de blir helt strandsatta i snöstormen. De som bor på gården är måttligt roade av att få oväntade gäster men har inget val än att ta emot dem. Hushållet består av tre, väldigt olika, syskon vars far nyligen dog i en av flera anlagda bränder på Öland. Utöver de tre syskonen finns det ett hembiträde, en chaufför, prostparet i trakten, truliga syskonbarn, sonens nya fru, en hobbyfrisör och en författare. Mannen de räddade vid vägen visar sig vara polisens huvudmisstänkte för bränderna och faderns ande lever i högsta grad kvar över gården som den patriark han var.

 

Det är en brokig skara karaktärer som alla döljer hemligheter och har egna agendor. Alla intressanta på sitt sätt och givetvis med motiv. För det dröjer inte länge innan ett nytt mord sker…

 

Förste kriminalassistent Johan Holm finns med i boken men i periferin. Gissar att han får en större roll i nästa bok för visst bör det bli en fortsättning! Vi är långt ifrån klara med Hannah Lönn. Det enda som var synd med den här boken och som stör mig är att den inte gavs ut på vintern. Marie Bengts lyckas oerhört bra med stämningen i boken och man kan verkligen känna hur kallt det är och hur vinden viner och jag lider med Hannah varje gång hon är tvungen att gå på utedasset. Kändes fel att ta en bild på boken med höstlöv i bakgrunden när det borde varit en bild på boken i en snödriva. Läs boken om du gillar gamla pusseldeckare men kan du vänta med att läsa den till en ruggig vinterdag framför en brasa är det att rekommendera!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.