Inferno av Dan Brown

Inferno är den fjärde delen i serien om symbolikexperten Robert Langdon. Den här gången befinner han sig i Italien där han försöker undvika en global kris genom att lösa ett mysterium relaterat till Dantes Inferno. Det hela försvåras av hans temporära minnesförlust vilket gör att han inte vet vilka som står på hans sida. Han tvingas lita på läkaren Sienna Brooks som räddar hans liv i inledningen. Andra aktörer inkluderar en lysande vetenskapsman som hotar världen, Världshälsoorganisationen och en mystisk global grupp kallad The Consortium. Tillbakablickar ger oss en del information, men inte tillräckligt för att lista ut hur det kommer att sluta.

Hemliga gångar

Det är ganska skrattretande hur Langdon ständigt lyckats fly mirakulöst, oftast tack vare hemliga gångar. (En intervju med Dan Brown avslöjade nyligen att hans eget hus har hemliga dörrar och gångar överallt och att hans kontor är gömt bakom en målning.

Fakta

I bokens inledning får vi veta att alla konstnärliga, litterära, vetenskapliga och historiska referenser i boken är sanna. Jag undrar om det verkligen är sant, men i slutänden kvittar det faktiskt. Boken belyser ett aktuellt globalt problem och slutet är väldigt överraskande (och kontroversiellt), och det visar att det inte finns några självklara lösningar till vissa problem. Jag skulle inte bli förvånad om några få läsare till och med håller med skurken i boken.

Typisk Dan Brown roman

Kapitlen är väldigt korta (boken har över 100 kapitel), vilket höjer tempot och som läsare tvekar man inte att vända blad. Browns sätt att skriva har kritiserats och om inget annat så önskar jag att han skulle sluta använda kursiv stil. Men även fast boken hade en del irriterande attribut så fortsatte jag att läsa och jag slår vad om att vi kommer få se en hel del människor läsa den på semestern.