När man tröttnat på…

…moderna deckare

kan det ibland vara skönt att ta upp några klassiker. En serie som jag kommer tillbaka till då och då är Mrs Pollifax-serien av Dorothy Gilman. Kort sammanfattat kan man säga att Mrs Pollifax är en Miss Marple med lite mer action i sig.

 

 

Den otroliga Mrs Pollifax – 1966

I första boken har pensionären Mrs Pollifax tröttnat på pensionärslivet och bestämmer sig för att ta upp en barndomsdröm, nämligen att bli spion, och knackar helt enkelt på hos CIA för att ansöka om en tjänst. Efter lite missförstånd skickas hon på ett superenkelt uppdrag som går ut på att hämta en mikrofilm i Mexico. Men som ni säkert förstår så visar det sig inte vara så enkelt…  

 

Humor, lagom farligt och exotiska platser

De här böckerna är rätt harmlösa om man jämför med dagens deckare/thrillers men hon är ändå bra mycket tuffare än Miss Marple och hamnar i en del kniviga situationer. Hon är ju faktiskt den perfekta spionen… för vem kan ana att en till synes förvirrad äldre tant är duktig på karate? Här hittar man också äkta gentlemän, oväntad vänskap och en dos humor. Stort plus för att böckerna utspelar sig i olika länder och världsdelar.

 

Film

Det finns en filmatisering av Mrs Pollifax från 1999 där ingen mindre än Angela Lansbury! spelar Pollifax.

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.