I stundens hetta av Viveca Sten

I stundens hetta är Viveca Stens femte bok i serien om Nora Linde och polisen Thomas Andreasson. Hon säger sig ha fått idén till boken när hon gick genom hamnen i Sandhamn en midsommarnatt.

Midsommar i skärgården

Boken utspelar sig under en midsommarhelg i Sandhamn. Inte helt oväntat är hamnen fylld av båtar och mängder av ungdomar har samlats i Sandhamn för att fira midsommar med allt vad det innebär. På midsommardagen hittas en ung människa mördad på stranden.

Det är inte helt lätt att förhöra ungdomar som är ovilliga att berätta hur de spenderade midsommarafton. De har dessutom olika versioner av vad som har hänt, vilket vi får reda på då författaren låter oss återuppleva midsommarafton från olika personers synvinkel.

Realistisk och underhållande

Boken känns realistisk och författaren fångar känslan av hur det är att vara ung (det är inte lätt att vara tonåring). Hon lyckas också hålla läsaren intresserad och planterar ut ledtrådar till höger och vänster, men trots det är det svårt att lista ut lösningen. Vi får självklart följa Noras och Thomas relationer, men även där håller hon en bra balans och fokus ligger på mordgåtan, och till skillnad från många andra deckare begås endast ett mord i den här boken.