Högaktuell brittisk deckare

EvaDolan_dödatalarinte
Eva Dolan

Det här var min första kontakt med den brittiska författaren Eva Dolan som debuterade med Lång väg hem. Döda talar inte är  nr 2 i serien.

Politiskt högaktuell

Det som slog mig mest med den här boken är hur politiskt aktuell den känns. Imorgon röstar Storbrittannien om de ska stanna i EU eller inte. Många på Brexit-sidan hävdar att den fria arbetsmarknaden i Europa har gjort att många, enligt dem, kommer till Storbritannien och ”stjäl” deras jobb. Den här boken handlar om just gästarbetare i staden Peterborough från bland annat Polen men också många andra länder och vilka kulturella motsättningar det kan medföra.

Hatbrottsenheten

Zigic leder enheten för hatbrott vars prioritering en rad mord med nynazistiska övertoner. Tillsammans med den hetlevrade Ferreira och resten av teamet får de även ta hand om ett fall där en man kallblodigt mejar ner några gästarbetare. Ferreira är övertygad om att en lokal politiker som leder ett högerextremistiskt parti står bakom brotten men han är svår att komma åt med sin välpolerade yta.

Långt från Sandhamn

Vill man ha en deckare á la Morden i Midsomer, Sandhamn eller Fjällbacka har man valt fel bok. Det är skitiga miljöer, tuff verklighet och tuffa människoöden. Det man får är en inblick i en värld som i allra högsta grad existerar och som visar hur extremism från olika håll kan växa fram. Här finns inga vinnare när hatet får fäste. Obehagligt och läskigt nära verkligheten men nyttigt och spännande att läsa.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.