Hennes iskalla ögon av Carin Gerhardsen

Carin Gerhardsen debuterade 2008 med Pepparkakshuset. Sedan dess hon skrivit ytterligare fem böcker i Hammarbyserien: Mamma, pappa, barn, Vyssan lull, Helgonet, Gideons ring, och Hennes iskalla ögon. Böckerna har varit av blandad kvalitet, därför visste jag inte vad som väntade mig när jag började läsa den senaste boken i serien.

Försvunna kvinnor

En kvinna anmäls försvunnen av sin man. En annan kvinna försvinner efter en utekväll. Hon skickar visserligen sms men när ett grammatiskt fel dyker upp blir vännen misstänksam och kontaktar polisen. Det kan ju vara någon annan som har hennes telefon. Bägge fallen hamnar hos Hammarbypolisen. Kan det vara så att kvinnorna faktiskt gav sig av frivilligt?

Bra balans

I Hennes iskalla ögon skriver Gerhardsen om fysisk och psykisk misshandel, kvinnor som stannar kvar i destruktiva förhållanden, barn som far illa och konsekvenserna av att inte ta sitt ansvar. Som läsare är det svårt att inte bli engagerad. Jag tycker också att hon äntligen har hittat en bra balans mellan polisutredningen och polisernas privatliv. Ett extra plus för att en del av handlingen illustreras av bokomslaget.