Hela Intervjun med Ramona Fransson och anomaR Förlag

Idag har vi en liten Intervju med författaren Ramona Fransson som i år kommer ut med sin fjärde deckare. Dessutom svarar Ramonas Förlag (anomaR Förlag) på lite frågor om hur det är att driva ett eget litet bokförlag.

Vi börjar med att säga hej och välkomna till Ramona Fransson och anomaR  Förlag! Kul att ni ville ställa upp och svara på lite frågor här på Deckarhuset. Vi spiller ingen tid utan går direkt på frågorna.

Först ett par frågor till Ramona om hennes skrivande:

 

Vi är först och främst väldigt nyfikna på hur det kommer sig att du började skriva just deckare?
Mina favoritböcker som ung var Kitty- och Fem-böckerna. Därefter en serie som kallades Kalla Kårar, sedan kom Sidney Sheldon, Elisabeth George med flera och på den vägen blev det att jag mer eller mindre alltid föll för att läsa deckare. I skolan fick jag alltid bra betyg på mina noveller och tyckte om att uttrycka mig i skrift. Jag skickade även in noveller till Mitt Livs Novell, men fick ingen antagen som jag minns. Min första roman skrev jag på 90-talet och det var min självbiografi om min kamp att bli med barn. Manuset lades i byrålådan, men däremot upptäckte jag att det gick att skriva en hel roman. Då föddes ideén att skriva om det jag tyckte bäst om, deckare. Min första deckare blev Dyrbar kärlek som kom ut 2005, därefter kom Iskall hämnd 2006 och Mord i Skärhamn 2007,  I början av år 2007 omarbetade jag min självbiografi, gav den titeln: Äskling, vi blir inte med barn, och den gavs ut i januari 2008.

Vad är den största utmaningen med att skriva deckare?
Att få historien att löpa samman i slutet men inte alltid ge svar på alla frågor, utan låta läsaren få ha sina fria fantasier om vad som kan ha hänt. Lite mer som i verkligheten. Det är inte alltid lyckliga slut, om jag säger så.

Vilken av dina deckare är du mest stolt över (och varför)?
När Dyrbar kärlek kom ut som var min debut, var jag kolossalt stolt, och ännu stoltare över Iskall hämnd, sedan kom Mord i Skärhamn och då var jag stoltast, men nu kommer snart min fjärde deckare Lyckohjulet och det känns helt fantastiskt.

Tack vare min mans present till mig, en veckas intensiv Författarskola på Marstrand i regi av Lars Hesslind, fick jag in ett nytt tänkande och större inspiration.

Vi måste även passa på och fråga vilken du är minst nöjd med?
Det blir första upplagan av Dyrbar kärlek eftersom den innehöll en hel del syftningsfel, eftersom vi inte fick rätt information av förlaget. De hade lovat att korrekturläsa boken men så var inte fallet. Detta rättade vi själva till felen i den andra upplagan av boken, som vi då gav ut på mitt förlag.

Har du några ”hemliga” skrivknep som du kan dela med dig av?
Att allt som kan hända i en deckare, bara kan stoppas av min brist på fantasi. Att verkligheten alltid överträffas av dikten.

Finns det några fallgropar man ska passa sig för när man skriver själv?
Upprepningar, och att blanda ihop namn, årtal kan vara lurigt. Därför är det viktigt att ha en tavla eller ett block, där man skriver ner gestalternas namn, ålder, hårfärg, karaktäriska utseende, m.m. och att ha blocket bredvid sig.

Hur ser själva skrivprocessen ut för dig, hur börjar du till exempel?
Jag har oftast flera olika ”början”, men kan också ändra på det efter att ha kommit in i boken. Även slutet kan bli annorlunda mot vad jag tänkte ha i början.

… och så lite frågor angående ert förlag

Vi är väldigt nyfikna på hur det kommer sig att ni startade anomaR Förlag?
Det var efter att ett litet förlag gav ut Dyrbar kärlek och besvikelsen över att det förlaget inte höll vad de hade lovat. Eftersom min man hade varit företagare i trettio år fanns kunskapen om redovisning och marknadsföring. Själv är jag helt usel på siffror, mycket bättre på bokstäver. Därmed hade vi båda varsin del som var bra att ha i ett företag.

Hur ser en vanlig dag ut när man driver ett litet förlag?
Man sitter större delen vid datorn, men vissa dagar åker man ut till bokhandlare runt om i Göteborg och bohuslän, pratar med dem, är social. Det är viktigt. Det var så vi började. Vi nasade helt enkelt. Presenterade mig och mina böcker.

Vad är ert råd till dem som funderar på att starta ett eget bokförlag?
Ta kontakt med bokhandlare och hör om de är intresserade av att ta in böckerna. Vissa bokhandlare, trots att de tillhör en kedja, är sina egna och kan själva bestämma vilka böcker de vill ta in. Man ska inte tro att det är enkelt och att det går snabbt. Tålamod är en dygd att ha med sig när man vill starta ett eget förlag.

Vad för spännande saker kan man förvänta sig av anomaR Förlag 2009?
Att mina tre första deckare släpps på pocket, dels utgivningen av min fjärde deckare Lyckohjulet i månadskiftet mars-april, dels hjälper vi en kille just nu med ett manus och sist men inte minst Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i slutet av september, för tredje gången. Det ska som vanligt bli jättekul!

Vi tackar Ramona och anomaR Förlag för att det har tagit sig tid att besvara våra frågor och önskar dem lycka till!

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.