Intervju med Ramona Fransson

Idag har vi en liten Intervju med författaren Ramona Fransson som i år kommer ut med sin fjärde deckare. Dessutom svarar Ramonas Förlag (anomaR Förlag) på lite frågor om hur det är att driva ett eget litet bokförlag.

Vi börjar med att säga hej och välkomna till Ramona Fransson och anomaR  Förlag! Kul att ni ville ställa upp och svara på lite frågor här på Deckarhuset. Vi spiller ingen tid utan går direkt på frågorna.

Först ett par frågor till Ramona om hennes skrivande:

 

Vi är först och främst väldigt nyfikna på hur det kommer sig att du började skriva just deckare?
Mina favoritböcker som ung var Kitty- och Fem-böckerna. Därefter en serie som kallades Kalla Kårar, sedan kom Sidney Sheldon, Elisabeth George med flera och på den vägen blev det att jag mer eller mindre alltid föll för att läsa deckare. I skolan fick jag alltid bra betyg på mina noveller och tyckte om att uttrycka mig i skrift. Jag skickade även in noveller till Mitt Livs Novell, men fick ingen antagen som jag minns. Min första roman skrev jag på 90-talet och det var min självbiografi om min kamp att bli med barn. Manuset lades i byrålådan, men däremot upptäckte jag att det gick att skriva en hel roman. Då föddes ideén att skriva om det jag tyckte bäst om, deckare. Min första deckare blev Dyrbar kärlek som kom ut 2005, därefter kom Iskall hämnd 2006 och Mord i Skärhamn 2007,  I början av år 2007 omarbetade jag min självbiografi, gav den titeln: Äskling, vi blir inte med barn, och den gavs ut i januari 2008.

Vad är den största utmaningen med att skriva deckare?
Att få historien att löpa samman i slutet men inte alltid ge svar på alla frågor, utan låta läsaren få ha sina fria fantasier om vad som kan ha hänt. Lite mer som i verkligheten. Det är inte alltid lyckliga slut, om jag säger så.

Detta inlägg är publicerat under Intervjuer av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.

6 svar på ”Intervju med Ramona Fransson

 1. Åh vad modigt! Men, går det ihop sig, kan man LEVA på det? Och tar AnomaR in andra författare också? Jag har tusen frågor!!!

 2. Hej Mi,

  Än kan vi inte leva på det. Just nu har vi tagit in ett manus från en kille och jag hjälper honom att bereda det till en färdig bok. Att ha ett litet förlag betyder att man måste se över kostnaderna. Min man Thommy är som sagt den som tar hand om marknadsföringen. Jag bara skriver…*ler*

  Idag finns det flertalet sidor på nätet som hjälper dig att trycka upp en bok, men det blir dyrt, kan kosta allt mellan 10 000 – 30 000 kronor. Allt arbetet med korrekturläsning, omslag får du göra själv. Ska någon anlitas för det arbetet kostar det ånyo pengar. Ingen kan som bekant leva på ”tack ska du ha”. Men man kan ha tur och ha någon i bekantskapskretsen som kan hjälpa till, som att fixa ett läckert omslag i Photoshop, och som kan omvandla Worddokument till tryckfärdiga PDF filer osv…

  Men som sagt det är en jättetuff bransch men likväl otroligt spännande om man vågar ge sig den på att lyckas.

  Lycka till!
  Ramona Fransson

 3. Ett eget förlag. Det måste erkännas att det är något av en dröm. Får ta och leta upp Anomar Förlag på mässan i år.

 4. Pingback: Deckarhuset.se » Spännande nyhet!

Kommentarer är stängda.