Hela en bok – Den röda damcykeln

För en tid sedan läste jag Den röda damcykeln. Jag blev lite nyfiken på bakgrundhistorien till boken, så förra veckan hade jag via telefon en liten pratstund med författaren Mats Ahlstedt.

Hej Mats, kul att du ville ställa upp och prata lite om Den röda damcykeln, min första fråga till dig rör titeln. Den är minst sagt ganska ovanlig, skulle du kunna berätta lite mer om den utan att avslöja för mycket av handlingen.

Tackar! Ja det skulle jag kunna göra, oftast när jag skriver mina böcker så börjar de med en bild som jag får i huvudet. I det här fallet såg jag en bild av en damcykel som någon han slängt vid en grind… till en trädgård… framför ett hus. I huset sitter en man och tittar ut, han börjar då fundera på varför det ligger en röd damcykel i hans trädgård.

Den röda damcykeln får sedan en fundamental roll i handlingen och följer sedan som en röd tråd igenom hela historien.

Boken innehåller många ovanliga karaktärer, skulle du kunna berätta var du fick inspirationen till Oskar ifrån? (mannen som sitter och tittar ut på den röda damcykeln)

Jag höll på att säga att det är mitt alter ego… nej jag vet faktiskt inte, han växte fram. Jag hade bilden av honom sittandes vid fönstret, sedan var jag tvungen att fylla honom med liv och då visade han sig vara en medelålders, bräcklig man som hade råkat väldigt illa ut i livet. Han blev en person som jag började känna väldigt starkt för när jag väl började gestalta honom.

En i mitt tycke ännu ovanligare karaktär i din bok är Fatima, en somalisk (väldigt duktig) polis med en väldigt underlig bakgrundshistoria, skulle du kunna berätta hur du kom på henne?

Ja, hon har hängt med i alla böckerna. Hon kom till av två orsaker, dels läste jag en artikel i Ordfront om somalier i Sverige. Det visade sig att somalier som grupp är de som klassas som ”lägst stående” av alla etniskagrupper som har kommit till Sverige. Vilket jag tyckte var väldigt tragiskt, särskilt då man vet att Somalia är ett land som är bland de värst drabbade av krig och elände i hela världen.

Samtidigt läste jag En blomma i Afrikas öken av Waris Diries. En bok om en könsstympad somalisk kvinna som lyckades ta sig ur det elände hon levde i och som tillslut hamnade i London, där hon blev en världens mest berömda fotomodeller. Hon började sedan jobba som FN-ambassadör mot könsstympning. Man skulle kunna säga att hon blev något av en förebild för Fatima.

Den röda damcykeln behandlar även frireligiösa rörelser… Har detta något att göra med din bakgrund som prästson?

…Neeej, det vill jag nog inte säga… boken handlar mer om något som kan liknas vid sekter med väldigt konstiga undertoner.

Sista frågan: Det ska komma en ny bok till sommaren, är det en fortsättning på Den röda damcykeln?

Nej det är det inte. Den är som alla böckerna helt fristående.

Med detta tackar vi på Deckarhuset dig Mats så otroligt mycket!

(En mer allmän intervju med Mats Ahlstedt kommer även att dyka upp här på Deckarhuset om några veckor, så håll utkik!)

Detta inlägg är publicerat under En bok av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.