Har ni inte läst Jussi Adler-Olsen än?

Gör det nu! Börja med hans första bok om Avdelning Q Kvinnan i rummet som släpptes alldeles nyligen. Jag läste hans tredje bok Flaskpost från P för ett tag sen och insåg genast att här har jag hittat en ny favorit!

Handling

Huvudperson i Adler-Olsens böcker är Carl Mörck som är chef för den lilla avdelning Q vid Köpenhamnspolisen. I den här boken får man reda på hur han blir chef för Cold -Case avdelningen efter ett traumatiskt skottdrama. Det första fall Mörck tittar på är ett fem år gammalt fall där en högt uppsatt politiker försvann.  Det är svårt att berätta så mycket om handlingen utan att avslöja för mycket därför stoppar jag här.

Carl Mörck

Carl Mörck är en fantastisk karaktär. Han är en lat person med ”vissa brister” i sin sociala kompetens. Han har likheter med Leif GW Perssons antihjälte Evert Bäckström men han är ingen kvinnohatare eller rasist. Jag kan inte låta bli att gilla honom i motsats till Evert Bäckström som man älskar att hata. Mörcks tankar och funderingar kring sin muslimska assistents eller sin exfru är briljant beskrivet av författaren. Allt med en stor portion humor.

Spänning

Lika briljant som Adler-Olsen är på att skapa karaktärer är han på att skapa spänning och den där krypande känslan man får när något är riktigt otäckt utan att nödvändigtvis vara blodigt. Åter igen så vill jag inte avslöja för mycket av handlingen men Adler-Olsen ger en psykologiskt bra skildring av en utsatt person.

Sträckläsning

Precis som med Flaskpost från P sträckläste jag den här boken. Sträckläsning är dock inte alltid synonymt med att det är en bra bok. Ta till exempel Dan Browns böcker… De är nästan omöjliga att inte sträckläsa och de är oerhört spännande men är det bra böcker… egentligen? njae… Det här däremot är både spännande och håller genomgående hög kvalité. Karaktärerna är genomtänkta och författaren varvar skickligt humor, spänning och psykologi.

Jussi Adler-Olsen…

….är en dansk kriminalförfattare som vann Glasnyckeln (Årets bästa skandinaviska kriminalroman) 2010 för sin tredje bok Flaskpost från P med kommissarie Carl Mörck. Förlaget Bra Böcker gav ut den boken först och släppte den första boken Kvinnan i rummet nyligen. Den andra boken Fasanjägarna släpps på svenska nu i maj och jag längtar redan!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.