Har jag kanske missat något?

För ett tag sen fick jag ett recensionsexemplar av en, för mig,  helt okänd deckarförfattare – Lars Petterson. Boken hette Kautokeino, en blodig kniv Eftersom den inte föll mig i smaken på direkten hamnade den i en av mina bokhögar och har legat där ett bra tag. Andra böcker har liksom smugit sig före i kön….

Årets debutant

Nu upptäckte jag att Svenska Deckarakademin nyligen utsåg boken till årets debutant vid deras årliga prisutdelning i Eskilstuna. Vad jag kan utröna av baksidan så är det en thriller som utspelar sig i Norrland. Huvudpersonen är Anna, en åklagare med samiskt ursprung som återvänder till sin hemby. Jag får vibbar av filmen Jägarna och anar inspiration från Åsa Larssons böcker. Den kanske helt enkelt får klättra upp några steg i bokhögen bredvid sängen för att få en ärlig chans även om jag är tveksam till om det är min stil.

Övriga priser utdelade av Svenska Deckarakademin 2012

Bästa svenska kriminalroman blev Åsa Larssons Till offer åt Molok som jag anade skulle ta hem priset. Bästa utländska kriminalroman blev Peter Robinsons – En förgiftad man.

Detta inlägg är publicerat under Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.