Fransk-historisk-deckare

Mysteriet på Père-Lachaise av Claude Izner

Det här är bok nr två i serien om bokhandlaren Victor Legris som och utspelar sig i Paris i slutet på 1800-talet. Den första boken Mordet på Eiffeltornet hade jag en del invändningar mot. Bok nr 2 är helt klart bättre. Den är inte lika rörigt berättad och intrigen är mer genomtänkt. Dock är karaktärerna fortfarande på gränsen till för moderna för sin tid.

Handling

En kvinna försvinner spårlöst på den numera berömda kyrkogården Père-Lachaise när hon besöker sin makes grav. Rådlös vänder sig kvinnans jungfru till sin matmors f.d. älskare för råd och hjälp. Älskaren och huvudpersonen i boken är Victor Legris som driver en bokhandel tillsammans med en kompanjon. Victor gissar först att kvinnan har stuckit med en ny älskare men lovar halvhjärtat att hjälpa jungfrun. Inte förrän när jungfrun hittas död i floden Seine tar han försvinnandet på allvar.

Karaktärer

Victor har tre viktiga personer i sitt liv. 1. sin flickvän den självständiga konstnären Katja ursprungligen från Ukraina. 2. Sin asiatiska kompanjon och fadersgestalt Kenji som inte är helt förtjust i Victor och Katjas förhållande. 3. Ynglingen som arbetar i bokhandeln och som älskar detektivromaner och allt som har med mord och brott att göra. Tillsammans utgör de en färgstark kvartett som är lätt att tycka om även om jag ibland tycker att de känns lite för moderna för sin tid.

Den största behållningen…

….är miljöbeskrivningen. Precis som i förra boken så bjuds vi på en livfull beskrivning av ett bohemiskt Paris. Jag njuter av att läsa om hur fönsterluckorna öppnas i bokhandeln medan frukthandlaren går utanför med sin vagn och säljer äpplen. Jag kan föreställa mig den magnifika utsikten från Katjas ruffiga vindsvåning, (som idag definitvt är omgjord till en lyxbostad) höra fraset från kvinnornas kjolar och sorlet från caféer och barer.

Det bådar gott inför framtiden

Den här boken är bättre än den första och jag tror och hoppas att bok nr tre är ännu bättre eller i alla fall lika bra. Dessutom så är omslaget lika snyggt som den första boken. Det kan tyckas som en bagatell men det gör faktiskt en hel del. Jag blir glad när jag ser den i bokhyllan.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.