Erikas svar

1. Vilken bok läste du senast?

Till hennes försvar av Stephen Horn. Den var sååååå bra! Återkommer med en recension inom kort.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

En bok som jag länge längtat efter att få möjlighet att läsa: Reginald Hills Främlingars hus. Jag har även noterat att ytterligare en bok om Dalziel och Pascoe, Döden löser alla problem, utkommer i april… Någonting att se fram emot med andra ord!

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Antalet män är nog flest, men med tanke på hur många Agatha Christie jag har i hyllorna skulle jag uppskatta det till ca 60/40. Att det blivit så beror nog mest på slumpen.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?

Nja… Eftersom jag spenderar en hel del tid i buss och på tåg kollar jag ofta hur långt jag har läst, mer för att se om jag måste ta en bok extra med mig…

När jag börjar komma mot slutet av en bok är det snarare åt andra hållet ”Snyft, den börjar ta slut”…

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Jag har tyckt mycket om Minotaur, både för att det är roligt med en satsning på mindre kända författare och för att jag gillar deras layout på omslagen.

6. När blir en bok för lång?

Det beror helt på innehållet och inte på formatet. En kort bok med en dålig intrig kan kännas hopplöst lång medan en ”tegelsten” kan avverkas på en helg.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Ja, absolut! Ofta höjer det kvalitén på boken om man läser den på originalspråket. Det ska dock erkännas att mitt tempo sjunker betydligt då det är fråga om en engelsk bok.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?

Jag har inte någon speciell bok som jag uppmanar folk att läsa, däremot försöker jag förmå alla som gillar kriminalromaner att läsa Reginald Hill (jag älskar hans humor). Folk som i regel inte läser deckare brukar jag rekommendera att läsa Agatha Christie (och har man då inte läst Tio små negerpojkar så är det självklart den som är förstahandsvalet).

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?

Det har, vad jag kan minnas, aldrig hänt att jag givit upp en bok innan sista sidan är läst. Tråkiga böcker har jag råkat ut för allt för ofta, men jag läser alltid ut dem.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?

Deckare är så klart det som till största delen fyller hyllorna. Trots att jag är en riktig mjukis så finns det förvånansvärt få romaner i min ägo. När jag tänker efter så kan jag inte minnas när jag senast läste en roman.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Jessica. Bokmärk permalänken.

Om Jessica

Namn: Jessica

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 29

Om mig: Pluggar, jobbar och bor i Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Bara en? Får nog bli Elizabeth George i så fall.

Gillar framför allt denna typ av deckare: Engelska deckare.