Dockmakarens dotter av Mats Ahlstedt

Handlingen (tagen från förlaget)

Kim-Ly är soldat i ett eget krig. Hennes mamma Mai utsattes för sexuella övergrepp av flera svenska poliser under sjuttiotalet. Först många år senare, när hon är döende i cancer, berättar hon för sin dotter om känslan av förnedring efter den oerhörda kränkningen som hon burit inom sig under alla dessa år. Kim-Ly, utom sig av sorg och vrede, är fast besluten att hämnas.

 

För lite bakgrund

Storyn utspelar sig i nutid men handlingen är uppbyggd runt Vietnamrörelsen i Sverige på 70-talet. Dessvärre återger boken inte särskilt mycket av bakgrunden till rörelsen (det lilla som ges är väldigt svart och vitt). Jag är född 78 och min kunskap om den svenska Vietnamrörelsen på 70-talet var minst sagt låg. För att jag överhuvudtaget skulle kunna ta till mig boken krävdes det en halvtimme med min bäste kompis Google. Lite tråkigt, hade verkligen önskat mer bakgrund i boken. 

 

Handlingen är uppbyggd som en traditionell hämndhistoria men med en tvist – det finns en okänd ”spelare” med i leken. Den taktiken fungerar bra, spänningen håller med andra ord en relativt hög nivå igenom hela boken. Storyn rasar dock på så fort att jag aldrig riktigt hinner knyta an till huvudpersonen Kim-Ly vilket gör att jag inte alltid förstår mig på hennes handlande.

 

Fatima Wallinder

Det här är den sjätte fristående deckaren med Fatima Wallinder som utredare och hon har nu hunnit bli chef för länskriminalens spaningsrotel. Jag har alltid gillat Fatima, troligtvis för att hon är så ovanlig, det vill säga att hon är väldigt ”normal” och sympatisk. I den här historien är hon dock förhållandevis anonym, på gränsen till bortslarvad.

Dockmakarens dotter är en spännande bok men den innehåller väldigt mycket handling, på väldigt få sidor (e-boken innehåller 273 sidor). Jag hade helst sett att boken varit minst dubbelt så tjock, då ämnet är komplicerat och många av oss inte har så stora förkunskaper. Då kanske jag hade brunnit mer för Kim-Ly och hennes mamma.

Boken är läsvärd om du läst de tidigare böckerna i serien, men den är ingen bra bok att börja med som ny läsare.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , av Joachim. Bokmärk permalänken.

Om Joachim

Namn: Joachim

Roll: En av grundarna till Deckarhuset

Ålder: 35

Bor: Stockholm.

Favorit bland deckarförfattare: Oj, svårt att välja. När det kommer till deckare gillar jag främst svenska författare av någon anledning. Stieg Larssons deckare är fantastiska! Läckberg är underhållande. Marklund = sommar för mig och Arne dahl är supercool! Men även utländska författare slinker ned... Agatha Christie är alltid trevlig läsning, Dan Brown är kungen av pageturners och Peter Robinson är grym!

Gillar framför allt denna typ av deckare: Har ingen ”typ” gillar det mesta så länge de inte är skrivna i första person.