Bokmässan 2012 – del 2

Får Irene Huss-serien vila ett tag?

…eller är Helene Tursten rentav klar med den serien? Under ett samtal med Fredrik Belfrage berättade hon nämligen att nästa bok ev. kommer att vara en fristående thriller! Annars talade hon om sin senaste bok ”I skydd av skuggorna” som jag recenserade för ett tag sen. 

 

 

Nytt deckarpris i vår

En stor poster fångade mitt intresse på mässan. Ljudbokspriset delas ut av en rad olika organisationer bland annat synskadades stiftelse. I år fick Eva Hornungs ”Hundpojken”, med Jonas Malmsjö som uppläsare, pris för bästa ljudbok. I vår kommer ett ny kategori! Deckarpriset. Ni kan läsa mer om Ljudbokspriset på www.storaljudbokspriset.se

 

 

Tuffa grabbar?

Stötte på radarparet Butler & Öhrlund och fick en mingelbild. På bilden ser de rätt tuffa ut men när jag talade med dem så verkade de rätt snälla 🙂 Men det är klart, deras böcker är ju hårdkokta och grabbiga och då är det kanske förödande för imagen om man verkar allt för snäll…

 

 

Dynamisk systerduo

Grebe/Träff ligger på min 5 i-topp-lista för tillfället så självklart bänkade jag mig för att lyssna på dem. Det märktes att de är systrar för när storasyster pratade försökte lillasyster otåligt ta micken ifrån henne. Men det verkar bara vara vanligt syskongnabb som snabbt går över annars skulle de aldrig ha klarat av att producera tre kriminalromaner ihop. Systrarna lovade också att ställa upp på en intervju för deckarhuset!

 

Tuffa böcker av empatisk författare

Vissa människor blir man smått avundsjuka på. Jens Lapidus har två yrken (advokat och författare) skriver bra böcker som går otroligt bra, ser väldigt bra ut, och blev utsedd till Sveriges bäst klädda man 2008 av tidskriften King. Dessutom! verkar han väldigt empatisk och inte alls så macho som den genre han skriver inom. Den här gången talade han om sin senaste bok som innehåller noveller. Snabba Cash-serien är avslutad.

 

Pratglada Roslund & Hellström

Sent på fredagseftermiddagen började folkmassorna skingra sig och det var lättare att tala med (eller höra för den delen) författarna. Roslund & Hellström snackade glatt på medan de signerade böcker. De hade några tips till er läsare. Anders Roslund ville slå ett stort slag för Maj Sjöwall och Wahlöös böcker. Alla 10 släpptes nyss i nyutgåva. Utan Sjöwall/Wahlöö hade ni inte fått läsa Roslund & Hellström meddelade de. Börge tipsade om Magnus Hedmans biografi som han tycker är gripande och både Anders och Börge vurmar extra för Edgar allen Poe. Slutligen så skänkte de ett signerat ex av sin senaste bok ”Två soldater” till Deckarhuset  som ska få agera pris i en kommande tävling!  Så håll ögonen öppna!

 

Mina inköp

Man orkar inte släpa omkring på allt för mycket böcker när man traskar omkring på bokmässan men ett stopp gör jag alltid och det är hos The English Book Shop. Där kollar jag in nya utländska deckare som inte översatts ännu. Tre för två resulterade i dessa tre. Nu råkade det bli tre kvinnliga författare men annars skulle jag nog säga att jag läser 50/50 av manliga/kvinnliga författare. För övrigt så har engelska och amerikanska böcker nästan alltid snyggare omslag!

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.