Det här med inre köptvång

En liten vårresa

Så var vi där igen. Främmande land och bokhandlare. Jag är fullt medveten om att bokhyllorna bågnar och att minst femtio av böckerna fortfarande är olästa. Dum är jag inte. Men så regnar det och då måste man söka lite skydd i någon butik och vips så…

Regn, regn, regn

Vi hade beställt fint väder till vår långweekend i Budapest, jag och dottern. Det fick vi inte. +3 grader och blandade sorters regn. Staden är förvisso vacker ändå, men det är som om det fattas något. Antingen en sol eller en bok. Solen lyste med sin frånvaro så det som stod till buds var att ge sig ut efter något att läsa. Om vi inte hade någon bok med oss ner? Jooo.

Men… Ja. Alltså…

Boktarmen

Det är den det drar i när man närmar sig en bokhandel, vilken som helst. Vi närmade oss en , det kände jag tydligt i magtrakten. Hjärtat slog lite snabbare och benen drog iväg med mig.

Bokhandel som bokhandel

JUST ja…I Ungern är böckerna skrivna på Ungerska. Den lilla detaljen hade jag sånär glömt.

Famnen full av alla möjliga böcker med spännande om slag och så denna obehagliga insikt. Dottern föreslog att vi skulle ställa tillbaka dem i hyllorna. Trist inställning, faktiskt.

Men, men.

En stadspromenad utan värde

Får man väl säga. Allt var grått, himmel, hus, slott och Donau. Och nu också sinnet. HUR kan Ungrarna få för sig att läsa sina

Agatha Christie på annat än originalspråk, jag bara undrar?

Okamratligt. Bedrövligt sorgligt.

Tröstande bad

Väl tillbaka på Thermalbadshotellet på Margaretaön fiskade jag fram ”He shall thunder in the sky” som fått följa med på resan. Jag och boken klev ner i det 39 gradiga termalbadet.

Jag satte mig tillrätta på undervattensbänken och var snart djupt försjunken i det spännande Amelia Peabody äventyret. Allt annat var glömt och förlåtet.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.