Den franska fotografen

Det är med en stor dos välvilja man kan kalla den här boken en deckare även om det finns ett mysterium. Trots det kunde jag inte låta bli att snika in den här.  Lotta Olsson som recenserar för DN, och vars omdöme brukar passa mig, listade nyligen  5 böcker som inte är renodlade deckare men ändå behandlar någon form av brott eller mysterium. Sen blev jag ännu mer intresserad efter Jan Eklunds artikel i DN (ja, jag vet att det blev lite mycket DN nu men jag läser annat också, jag lovar!) om fotografen Lee Miller, vars liv författaren Natasha Lester lånar delar av, för att skapa sin huvudkaraktär Jessica May.

 

Lee Miller började som fotomodell och blev sen fotograf och krigskorrespondent under 2:a världskriget. Ett tufft arbete för kvinnor som sällan fick tillgång till fronten som deras manliga kollegor. Hennes foton blev kända världen över även om mest är känd för ett foto på henne där hon badar i Hitlers lyxiga badkar med sin skitiga militärkängor på den vita badrumsmattan efter att han flydde (googla). Kombinationen av glamourös modell som tar på sig uniformen och upplever krigets fasor är onekligen fascinerande. Efter kriget glömdes hon bort men har på senare år återupptäckts. Det finns en dokumentär på SVT play Lee Miller – fängslande fotograf för den som vill fördjupa sig.

 

I boken får vi följa den amerikanska f.d. modellen Jessica May som, efter att ha blivit bannlyst i modevärlden efter att ha gjort reklam för mensskydd, skickas som krigskorrespondent i Europa på uppdrag av sin redaktör på Vogue. Fotografera har hon lärt sig sen barnsben. Jessica är tuff men krigets fasor är värre än hon kunnat ana. Hon och hennes kvinnliga kollegor får kämpa för att överhuvudtaget få en chans att besöka fronten och möts hela tiden av sexism och starka fördomar om kvinnor men gör en stor insats att skildra kriget ur ett kvinnligt perspektiv. På vägen stöter hon på en kapten som fångar hennes hjärta.

 

I nutid följer vi en ung australiensiska som fått ett uppdrag i Frankrike där hon ska paketera en samling fotografier till en utställning. Väl där upptäcker hon att hon kan ha upptäckt vem ”Fotografen” är. En stor konstnär som ingen vet vem det är. Dessutom verkar det som om det finns en personlig koppling. Den nutida skildringen är bokens svaghet även om man hoppas på att alla pusselbitar ska läggas ihop i slutet.

 

En oerhört charmig och spännande bok som ger en spännande historisk inblick av 2:a världskriget och en skildring av en yrkesgrupp kvinnor som inte alltid fått det utrymme de förtjänar.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.