Deckarskola – Genrer

Vad är det här?

Jo, jag tänkte skriva lite om olika deckargenrer på onsdagar några veckor framöver.

Vad finns det egentligen för olika deckargenrer? Varför finns det genrer? Hur definierar man dem och vilka författare skriver vad? Det finns traditionella regler och konventioner för bland annat pusseldeckare, hårdkokta deckare, polisromaner, thrillers och spionromaner. Jag kommer att ta upp en specifik deckargenre varje vecka.

Varför tala om genrer? Är det viktigt?

Man kan tycka vad man vill om genrer. En del struntar blankt i genrer och då behöver man absolut inte läsa dessa inlägg. Min inställning är emellertid denna: Jag älskar deckare och jag vet ungefär vad jag gillar att läsa för typ av deckare. Står det på baksidan av en bok att det här är en klassisk pusseldeckare då är det stor chans att jag läser den. Står det dessutom historisk pusseldeckare då kommer jag definitivt läsa den. Jag gillar helt enkelt att veta på ett ungefär vad jag kan förvänta mig. Det betyder inte att jag inte kan prova något nytt eller att jag vägrar läsa en genre som jag normalt inte brukar gilla men det kan bli svårare att övertyga mig om att jag ska läsa en bok om den har en vag beskrivning. Då krävs det en riktigt bra baksidestext!. Jag är också övertygad om att deckarförfattare som har läst mycket deckare och är insatt i deckarens historik och utveckling skriver bättre deckare. Till sist så är det historiskt sett intressant att se hur deckargenren har utvecklats och hur genrerna uppstod.

Moderna deckare och genrer

Man ska vara medveten om att deckare idag allt oftare frångår traditionella regler och konventioner när det gäller genrer. Istället utvecklar man nya genrer och modifierar gamla. Ofta hittar man dessutom  flera olika deckargenrer i samma deckare eller inslag som tidigare varit helt främmande i deckargenrer. Man skapar helt enkelt en typ av hybridroman som kan var svåra att definiera. Detta gäller framförallt (grovt sett) deckare från 2000-talet och framåt. Liza Marklund är en av de deckarförfattare som redan i slutet på 1990-talet kom med en ny typ av deckare som inte passade in i  då befintliga genrer. Ett riktigt praktexemplet på hur moderna blandar genrer är dock Stieg Larssons Millenniumserie som blandar genrer hejvilt. Givetvis kommer jag även att diskutera hybriddeckare i ett inlägg.

Nästa vecka….

…..ska jag börja med den Klassiska kriminalromanen.

Detta inlägg är publicerat under Allmänt, Böcker av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.