Blodröda kräftor: jakten på Henry Wu

Asiatiska Deckare

Sara har tidigare påpekat att vi har varit dåliga på att läsa asiatiska författare. Hon läste därför Qiu Xiaolongs Den röda hjältinnans död för att råda bot på det, och hon utnämnde den dessutom till årets deckare 2010.

Ola Wong

Nu kommer ju Ola Wong från Borås, men eftersom han har rötter i Kina, en framgångsrik karrär som Kinakorrespondent, och är bosatt i Shanghai sedan 2002 känns Blodröda kräftor ändå som en asiatisk deckare. (Man får fuska lite ibland.)

Blodröda kräftor: jakten på Henry Wu är Ola Wongs första deckare och den utspelar sig i Kina, Hong Kong och Skåne.

Eliza Su

Bokens huvudperson, Eliza Su, har kinesiska föräldrar men har vuxit upp i Sverige. Hon har nyss fyllt 31 år och hennes mamma efterfrågar barnbarn men det försvåras av att mannen i hennes liv är hennes gifta chef.

På baksidan av boken står det ”Tänk dig en blandning av Stieg Larsson och Marian Keyes och du har den prisbelönte Kinakorrespondenten Ola Wongs första spänningsroman.” Jag kan inte annat än att hålla med då Eliza till mångt och mycket påminner om Lisbeth men samtidigt beter sig som en karaktär i en chick-lit roman.

Handling

Eliza jobbar på Riskkontroll, ett företag som hjälper andra företag att minimera risker och framför allt förhindra att skandaler blir officiella.

Man hinner inte läsa många sidor förrän Eliza har avslöjat en fabrik i Kina med korruption, sexslavar och barnarbetare. (Företaget som äger fabriken heter Red Lobster och får mig genast att tänka på en amerikansk restaurangkedja, kanske för att det snart är dags för lunch…)

Henry Wu äger Red Lobster och när Eliza tar hans livsverk ifrån honom samt lägger beslag på hans pengar börjar en hel del gå fel i Elizas omgivning…

Betyg

Trots att jag har svårt för böcker som berättas i jag-form, inte är överdrivit förtjust i stereotyper och stör mig oändligt på när författare blandar ihop romanfigurer, så gillar jag ändå boken. Kanske för att den avslutas med en utförlig förklaring om vad som har hänt på traditionellt pusseldeckarsätt. Det ska bli spännande att se hur Eliza utvecklas i de kommande böckerna som är planerade i serien om henne.