Deckarfilmtips – Del 2 (40-tal)

Tips 2: Riddarfalken från Malta
Gillar man hårdkokta deckare MÅSTE man se Riddarfalken från Malta med Humphrey Bogart i huvudrollen som privatdetektiven Sam Spade.

Filmen bygger på Dashiell Hammets bok med samma namn. Hammet är en av frontfigurerna bland de hårdkokta deckarförfattarna  och det blir inte mer hårdkokt än så här. Bogart är tuff, cynisk i sin roll och dialogen är hård och rapp. Mr Humphrey Bogart himself måste ha bidragit rejält till glamoriserandet av rökandet. Han är verkligen stencool.

På film kallas den här stilen Film Noir. Det gestaltas t.ex. med stora skuggor på väggarna och sneda kameravinklar.  Titta här så förstår ni! Givetvis finns den obligatoriska femme fatale med i filmen men i övrigt är det tunnt med kvinnor i filmen. Det är knappast en modern kvinnosyn i den här filmen men det kan i alla fall jag ha överseende med. Filmen är  trots allt ca 70 år gammal. John Huston regisserade filmen som hade premiär 1941.

Min favorit i filmen är Peter Lorre, slemmigare skurk  får man leta efter. Vissa människor är helt enkelt gjorda för att spela skurkar!

Passa på att testa era kunskaper om deckarfilmer i ett test på DNs websida

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv, Recension och märkt , , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.